czwartek, 21 kwietnia 2016

CIASTO POKRZYWA - KOKOS

Witajcie :) dzisiaj mała przerwa od czosnku niedźwiedziego ale spoko będzie jeszcze. Tymczasem pokrzywa! Czy jej jedzenie to tylko fanaberia...? Czy to zdrowe,smaczne? Czy warto i dlaczego ...?



Pokrzywa zawiera kwas foliowy, żelazo, krzem, chlorofil, sole mineralne i mikroelementy takie jak magnez, wapń. Jest też źródłem cennych witamin C,A,B, K oraz antyoksydantów. 

* pomocna w leczeniu anemii i osłabienia, przy nowotworach i chemioterapii 
* oczyszcza z toksyn, zwłaszcza nerki
* ułatwia trawienie, leczy stany zapalne przewodu pokarmowego oraz wpływa korzystnie na pracę watroby i żołądka. 
* wzmacnia układ odpornościowy i kostny,zapobiega osteoporozie 
* wspomaga leczenie alergii 
* wspomaga odchudzanie 
* przedłuża młodość, poprawia stan cery, paznokci, włosów 

Nawet zioła, choć dobre nie są wskazane dla wszystkich.
Pokrzywy nie powinny używać osoby przyjmujące leki na cukrzcę - wzmacnia ich dzialanie - natomiast dla tych cukrzyków, którzy leków jeszcze nie przyjmują jest wskazana. Pokrzywy powinny unikać osoby przed zabiegami chirurgicznymi; również w przypadku stwierdzonych krwotoków oraz chorób dróg rodnych. 
Jeśli chodzi o kobiety w ciąży i karmiące to przy chęci regularnego spożycia wskazana jest konsultacja z lekarzem - spotkałam się bowiem zarówno z zaleceniami co do jej stosowania jak i wręcz odwrotnie. 

Chociaż w sprzedaży mamy wygodne gotowe produkty z pokrzywy t.j herbatki, przyprawy z dodatkiem suszonej pokrzywy, soki, makarony to w sezonie wiosennym warto sięgać po świeże liście tej rośliny.  Można z nich korzystać do momentu kwitnienia pokrzyw czyli w kwietniu, maju ew. w zależności od regionu jeszcze w czerwcu. Zrywamy trzy górne piętra listków. Zbieramy z dala od miasta, najlepiej na własnych lub znajomych działkach i w ogrodach. Gdy się mieszka w mieście torba zielska z działki koleżanki bezcenna :) Pokrzywę można suszyć, wyciskać sok lub używać w kuchni do sałatek, zup, koktajli i wypieków. 
Ze względu na to, że ,,parzy,, do niektórych dań trzeba ją najpierw zblanszować czyli sparzyć wrzątkiem i schłodzić w zimnej wodzie z lodem.  Czy pokrzywa smakuję? W wielu przypadkach ma szansę posmakować, zwykle przecież nie jemy jej samodzielnie tylko jako dodatek do innych składników. Warto próbować bo to kolejny dar natury, który dostarczy nam mnóstwa cennych składników w naszej diecie.

Dzisiaj zapraszam na słodką wersję pokrzywy czyli ciasto :)


CIASTO POKRZYWA - KOKOS
z książki Pyszne chwasty 

1 kubek (300 ml) mąki

1 kubek wiórków kokosowych 
1/2 kubka cukru
w tym 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub esencji 
1 i 1/2 łyżeczki sody

1 kubek blanszowanych i zmiksowanych wcześniej listków pokrzywy

1/3 kubka oleju 
1 i 1/2 łyżeczki octu: balsamiczny, jabłkowy lub winny 
1/2 kubka mleka 

polewa: 

tabliczka czekolady gorzkiej 
łyżka miodu
łyżka oleju orzechowego 
Rozpuścić i wymieszać wszystkie składniki w kąpieli wodnej. 

owoce do dekoracji 



                                                                                                                                            
Piekarnik nagrzać do temp.180 stopni opcja termoobieg.
Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pokrzywę i kolejno skladniki mokre. Dobrze mieszać. Wylać ciasto do formy 20x20 wyłożonej papierem do pieczenia.  

Piec 40 minut - pierwsze 10 z termoobiegiem, następnie góra /dół do suchego patyczka. Ostudzone polać polewą i udekorować owocami.

!!! * mleko może być roślinne lub zamiast niego woda kokosowa, miód można zastąpić syropem z agawy; 
osobiście myślę by następnym razem użyć soku z cytryny zamiast octu i proszku do pieczenia zamiast sody a może też dodać 1 jajko bo akurat mogę sobie na to pozwolić. W każdym bądź razie jest to dobry początek do dalszych eksperymentów ;) może mąka kokosowa lub migdałowa...


Co powiecie? Ktoś by się odważył ?


27 komentarzy:

  1. Przefajnie wygląda. No i ten zielony, intensywny kolorek. Uwielbiam ciasta z kokosem i choć przyznam, że tak oryginalnego jeszcze nie próbowałam to z wielką chęcią bym skosztowała :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis ! I piękny kolor dała pokrzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, super, super! Uwielbiam takie przepisy! Smak pokrzywy mi odpowiada, więc ciasto na pewno smakuje genialnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się w 100% procentach co do pokrzywy, jest rewelacyjnym chwastem. Jednak warto pamiętać, że działa moczopędnie i nie wolno jest używać dłużej niż 4 tygodnie codziennie. Piszę to dlatego, bo znam osoby, które tak urzeczone świetnymi efektami pokrzywy, że nie mogły zrobić sobie przerwy.
    Nie wpadłabym na fakt, że można zrobić ciasto pokrzywowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pełna zgoda, umiar i rozsądek przede wszystkim :) często ludziom się wydaje, że zioła nie szkodzą i nie można ich przedawkować - nic bardziej mylnego :) cóż też na to nie epadłam ale są tacy,, chwastożercy,, wśród nas co próbowali wszystkiedo :D pozdrawiam i zapraszam częściej ;)

      Usuń
  5. Ależ jestem ciekawa tego ciasta. Wygląda wspaniale!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pokrzywa jak wiele zielsk w koło nas jest prawdziwym dobrodziejstwem. Uważam że ten wyśmiewa , drwi nazywa fanaberiami kto nie rozumie. Wtedy najlepiej wyśmiać. Ale tu nie ma co się przejmować tylko robić swoje. A ciacho rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Elu trzeba robić swoje i ja nie mam z tym problemu :D pozdrawiam!

      Usuń
  7. Z pokrzywą to do tej pory tylko w wersji herbacianej miałyśmy do czynienia, ale żeby ciasto zrobić? To tylko Ty mogłaś wymyślić :D Genialne i takie naprawdę niespotykane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana po raz kolejny mnie zaskoczyłaś. Nigdy nie robiłam nic z pokrzywy, a zapowiada się ciekawie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana po raz kolejny mnie zaskoczyłaś. Nigdy nie robiłam nic z pokrzywy, a zapowiada się ciekawie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie spodziewałam się, że z pokrzywy można zrobić ciasto, świetny efekt! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. To też zielona roślinka tak jak chociażby.... szpinak ;)

      Usuń
  11. O jaaa magia :D chciałabym takie upiec :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto z pokrzywą? No proszę, tego to jeszcze nie próbowałem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno wypróbuję przepis, lubię takie ciasta, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. to mnie zaintrygowałaś,słyszałam nie raz że pokrzywę można jeść...ale ciasto..wygląda naprawdę smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj zjadłabym takie ciasto, super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja bym się odważyła, bo z pokrzywą już wcześniej piekłam :) Ciasto wygląda wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To połączenie składników musi być obłędne, a wygląd powala <3!

    OdpowiedzUsuń
  18. ciasto z pokrzywy? Serio??? jest tyle jej zalet, a ja ją tylko piję ;) kradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś takiego jak ze szpinaku ;) polecam też koktajle z jej dodatkiem... zdrowo i pysznie

      Usuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger