Witajcie :) jakoś tworzenie dżemiorów mi w tym roku umyka... całkowicie przegapiłam truskawki, cena jeżyn jest u mnie zupełnie,, nie na przetwory,, ale mimo to postanowiłam się trochę wykosztować by spróbować dwóch nowych połączeń. Dzisiaj zapraszam na pierwsze, to dżemik jeżynowy z bazylią i miodem.
No to chochla w dłoń i mieszamy w garze ;)
DŻEM JEŻYNOWY Z BAZYLIĄ
można również użyć Shiso
60 dkg jeżyn
porządna garść liści bazyli
8 łyżek płynnego miodu *
4 łyżki soku z pomarańczy
50 g cukru*
Umyte jeżyny nieco rozgnieść. Liście bazyli zmiksować z miodem, cukrem i sokiem z pomarańczy. Wymieszać z jeżynami i gotować ok 20-35 minut na niewielkim ogniu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, nie zapominając o przemieszaniu od czasu. Rozlać do wyparzonych słoiczków.
* stosownie do swoich preferencji
Smacznego...
Tymczasem śmigam na wieś gdzie mam nadzieję zaopatrzyć się w różniaste chwastne, kwiatowe i grzybne :D jeśli dopiszą.... już dziś zapraszam też na następny post i kolejną wersję smakową jeżyn ;)
Bazylia i miód do tego jeżyny, ciekawy zestaw. Z doświadczenia wiem, że takie dziwne zestawy są przepyszne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMasz rację Elu pozornie dziwne połączenia bywają pyszne :) bazylia,, na słodko,, jest szczególnie ciekawa chociaż wielu osobom trudno to sobie wyobrazić bo jadają ją tylko do sosów pomidorowych ;) pozdrawiam!
UsuńA my właśnie wracamy od babci, która obdarowała nas miską pełną jeżyn :D :D Jutro będzie z nich serniczek :P Ale takie połączenie z bazylią jest intrygujące :D
OdpowiedzUsuńZazdraszczam jeżyn od babci... ja kiedyś miałam na wsi fajne miejsce, gdzie rosły dzikie, pyszne jezyny, cały plac tego było, przez dlugie lata odkąd pamiętam ....niestety teraz zaczeły komuś przeszkadzać i zaorał :(
UsuńZaorał? Łe, to wielka strata, bo jeżyny nie zawsze posadzone chcą się przyjąć :/
UsuńJeżyny są na moim bazarku. Tak kuszą, żeby je kupić i przetworzyć na coś pysznego. Ciekawy pomysł z takim połączeniem składników, miód i bazylia... Czemu nie? Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńMogłyby być tańsze... zazdroszczę tym co mają swoje jeżynki :) połączenie bazyli i jeżyn fajne jest ;) pozdrawiam!
UsuńTo musi być bardzo ciekawe połączenie - nawet nie potrafię sobie wyobrazić tego smaku, tak nowy i intrygujący jest w moim mniemaniu :)
OdpowiedzUsuńU mnie się przyjął ;)
UsuńNo właśnie, czas zbierać jeżyny...
OdpowiedzUsuńAno właśnie jak się ma gdzie ;)
Usuńale fajny dżem, połącze też jeżyny z bazylią, świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńW życiu bym nie pomyślała, że jeżyny i bazylia mogą być zamknięte razem. A tu proszę - zaskoczenie :) Miodek nawet się znalazł :) Nawet mam jeżyny w lodówce... Może by tak zrobić na próbę? :) Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuńjeżyny i bazylia..no dlaczego nie ,ciekawa jestem jak smakuje taki dżemik
OdpowiedzUsuńO! Bardzo ciekawy pomysł na dżem. Bazyli i jeżyn jeszcze nigdy ze sobą nie łączyłam :)
OdpowiedzUsuńMusi być pycha!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ciekawe jak smakuje... Może poczęstujesz tym dżemikiem? ;)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe połączenie! zapraszam w lubelskie :D wiem gdzie rośnie dużo jeżyn :D trzeba tylko sobie zebrać ;)
OdpowiedzUsuńHaha chętnie bym wpadła na zbiory.... ale nie po drodze ;) cóż, zazdraszczam ;)
Usuńale pyszny dżem, wspaniały! pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńTo połączenie bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jeżyny :) Dobrze, ze sezon w pełni :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie. Lubię tak:) Bardzo kreatywne :)
OdpowiedzUsuńPysznie. Warto przygotowac na zimę
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że i mnie zafascynowało połączenie jeżyn z bazylią! Miętę może i bym 'wymyśliła', ale na bazylię w życiu bym nie wpadła! :)
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Polecam zatem wypróbować ;)
Usuńale jeżynowo u Ciebie :) Super !
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie pysznie zarazem. Od razu widzimy go w parze z babeczkami i ciastami. Pozdrawiamy. :)
OdpowiedzUsuńBazylię zawsze dodawałam do sosów, ale o dżemie słyszę pierwszy raz :) świetne są te Twoje eksperymenty smakowe, aż mam nadzieje, że kiedyś uda mi się spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marcelina...co do próbowania kto wie, kto wie... ;)
UsuńU mnie w sklepach też cena jeżyn przeraża... Na szczęście mogę iść do lasu i się zaopatrzyć :) Przepis na dżem zapisuję :)
OdpowiedzUsuńDawno nikt nie pisał.Właśnie przebrałam i zagotowałam trochę jeżyn dodając miodu zamiast cukru .Jest bardzo słodkie ,może mięty dodać ,bo bazylię mam tylko w doniczce .A może trochę mięty i bazylii dla przełamania smaku .pozdrawiam piszącą
OdpowiedzUsuń