czwartek, 20 października 2016

KORZENNE CIASTO DYNIOWE

Witajcie :)  deszczowo, ponuro, zimno.... trzeba zaparzyć czajniczek gorącej herbatki i zjeść jesienne korzenne ciasto dyniowe pachnące pomarańczą i chrupiące orzechami włoskimi... kawałek a może i dwa ?  ;) Poprawa nastroju gwarantowana. Zapraszam



KORZENNE CIASTO DYNIOWE 

1,5 szkl. mąki
250 g puree z dyni 
3/4 szkl. cukru trzcinowego 
2 jajka 
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
łyżka otartej skórki z pomarańczy 
1 łyżeczka cynamonu 
po 1/4 łyżeczki mielonych 
* kardamonu
* goździków 
* imbiru
* gałki muszkatołowej 
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 
garść posiekanych orzechów włoskich 


Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać puree z dyni, olej i stopniowo dodawać mąkę  wymieszaną wcześniej z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. 
Dodać skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowaną i orzechy.  
Formę keksową nasmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i piec ok. 50 minut do suchego patyczka. 



Smacznego....

29 komentarzy:

  1. Idealne na jesienne bure dni:) Pycha!
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo zachęcająco!
    Tak jesiennie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam słodkości na dyni,
    pyszny pomysł na ciasto

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyobrażam sobie jak to musi smakować <3 Zresztą, każde ciacho z dodatkiem dyni i przypraw korzennych jest dla mnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki ma wspaniały kolor. Jesienią wyjątkowo lubię korzenne smaki. Ciasto wygląda naprawdę pięknie. Mam na nie ochotę. Dyniowe wypieki są jak najbardziej na czasie. Pozdrawiam serdecznie, piątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. :)oj tak to ciacho jest idealne na pluchę za oknem

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś robiłam podobne, jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne ciasto na jesień, ja się częstuję :))

    OdpowiedzUsuń
  9. O rany, jakie apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O rany, jakie apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gorąca herbatka i pachnące ciasto dyniowe to jest dokładnie to, czego mi dziś trzeba! :) Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Myślę, że na jednym kawałku by się nie skończyło :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj tak, do jesiennej herbaty byłoby idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Teraz na tą szarugę co mam za oknem zamawiam jeden kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. dwa,,,albo i trzy :D pycha ciasto

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ciasto byłoby idealnym jesiennym umilaczem/pocieszaczem :D Ja bym zjadła nawet potrójną porcję - po porannej kawy i na rozpustna kolację do herbaty z imbirem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opcja jedzenia ciasta na śniadanie lub kolację jest moją ulubioną :D

      Usuń
  17. Pycha!
    Moje własnie wyskoczyło z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger