KORZENNE CIASTO DYNIOWE
1,5 szkl. mąki
250 g puree z dyni
3/4 szkl. cukru trzcinowego
2 jajka
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka otartej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
po 1/4 łyżeczki mielonych
* kardamonu
* goździków
* imbiru
* gałki muszkatołowej
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
garść posiekanych orzechów włoskich
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać puree z dyni, olej i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną wcześniej z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia.
Dodać skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowaną i orzechy.
Formę keksową nasmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i piec ok. 50 minut do suchego patyczka.
Pewnie, że dwa a nawet po dwa kawałki :D :D
OdpowiedzUsuń:D:D
UsuńIdealne na jesienne bure dni:) Pycha!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Ciasto wygląda bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńTak jesiennie :)
Pozdrawiam!
Dziękuję i pozdrawiam! :)
Usuńuwielbiam słodkości na dyni,
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na ciasto
Wyobrażam sobie jak to musi smakować <3 Zresztą, każde ciacho z dodatkiem dyni i przypraw korzennych jest dla mnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńJaki ma wspaniały kolor. Jesienią wyjątkowo lubię korzenne smaki. Ciasto wygląda naprawdę pięknie. Mam na nie ochotę. Dyniowe wypieki są jak najbardziej na czasie. Pozdrawiam serdecznie, piątkowo :)
OdpowiedzUsuń:)oj tak to ciacho jest idealne na pluchę za oknem
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam podobne, jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńPo prostu cudowne :-)
OdpowiedzUsuńPo prostu cudowne :-)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na jesień, ja się częstuję :))
OdpowiedzUsuńO rany, jakie apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńO rany, jakie apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńAle mi zapachniało :) zjadłabym
OdpowiedzUsuńGorąca herbatka i pachnące ciasto dyniowe to jest dokładnie to, czego mi dziś trzeba! :) Pozdrawiam ciepło! :)
OdpowiedzUsuńIdealna jesień ;) pozdrawiam!
UsuńAle cudowne ciacho :D
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że na jednym kawałku by się nie skończyło :)
OdpowiedzUsuńOj tak, do jesiennej herbaty byłoby idealne :D
OdpowiedzUsuńTeraz na tą szarugę co mam za oknem zamawiam jeden kawałek ;)
OdpowiedzUsuńzapachniało korzennie :)
OdpowiedzUsuńdwa,,,albo i trzy :D pycha ciasto
OdpowiedzUsuńTakie ciasto byłoby idealnym jesiennym umilaczem/pocieszaczem :D Ja bym zjadła nawet potrójną porcję - po porannej kawy i na rozpustna kolację do herbaty z imbirem :D
OdpowiedzUsuńOpcja jedzenia ciasta na śniadanie lub kolację jest moją ulubioną :D
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńMoje własnie wyskoczyło z piekarnika :)
Czuję jak pachnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta i z pewnością wypróbuję Twój przepis. Ostatnio robiłam w domu podobny wypiek - ciasto dyniowe z żurawiną oraz czekoladą wg przepisu podanego na https://najlepszewkuchni.pl/. Przyznam, że było to jedne z lepszych ciast dyniowych jakie miałam okazję smakować :). Polecam przyrządzić, jest łatwe w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuń