SAŁATKA W STYLU MAROKAŃSKIM
inspiracja 101cookbooks
4 porcje
2 szkl. ugotowanej ciecierzycy
4-5 niezbyt grubych marchewek
- pokrojone na bardzo cienkie plasterki
100 g suszonych wiśni
1/3 szkl porwanej mięty
50 g uprażonych płatków migdałowych
lub migdałów uprażonych, posiekanych
garść suszonych płatków róży
DRESSING

80 ml oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sok z połowy pomarańczy
łyżka płynnego miodu
1 płaska łyżka kuminu
1/8 łyżeczki cayenne
1/2 łyżeczki soli
Ziarna kuminu delikatnie podprażyć na suchej patelni ok. 1-2 minuty uważając by nie spalić. Ostudzone utłuc w moździerzu lub zemleć. Wszystkie składniki dressingu wymieszać w słoiczku. Odstawić.
W misce umieścić ciecierzycę, marchewkę, miętę, suszone wiśnie, płatki róży i migdały. Polać dressingiem, wymieszać. Ewentualnie dosolić, odstawić na 20, 30 minut by smaki się przegryzły. Jeśli chcemy sałatkę podać później bez dodatku migdałów przechowujemy pod przykryciem w lodówce nawet jeden dzień. Wyjmujemy na 30 minut przed podaniem, posypujemy migdałami.
Smacznego :)
Cudnie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńJaka piękna i kolorowa. To mi się podoba. Powiało egzotyką w najlepszym tego słowa znaczeniu. Bomba! Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńMniam jak apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWiśnia i róża do marchewki? No i mięta :D Wow eksplozja smaków :D
OdpowiedzUsuńJakże mi miło, ze poprawiłam wam humor ;D mięta w marokańskiej kuchni to raczej obowiązek tak jak suszone owoce ;) pierwotna wersja nie zawierała róży i migdałów ( o których chyba zapomniałyście? ;) modyfikacja na którą natrafiłam była z płatkami róży i nie mogłam się im oprzeć ;)
UsuńMy kompletnie nie znamy się na kuchni marokańskiej dlatego takie połączenia smaków są dla nas wielkim zaskoczeniem ;)
UsuńJa też się z nią (kuchnią marokańską) dopiero poznaję ;) pozdrawiam 💜
Usuńkurczaki ale ciekawa ta sałatka tyle smaków :) i te płatki róży to dopiero musi oryginalnie smakować :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenia, a wiśnie na pewno wiele wniosły do dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ta sałatka :-)
OdpowiedzUsuńSmaczne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda. :-)
OdpowiedzUsuńMarokańskie smaki kocham. Dodatkowo zachwycają mnie te kolory ! Obłęd ! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały zestaw smaków!
OdpowiedzUsuńA właśnie jestem świeżo po Maroku, gdzie mięta wiedzie prym!
Cudne zdjęcia!
Pozdrawiam :)
Takiego zestawienia w sałatce to aż trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńMiętę to piję, ale jestem bardzo ciekawa jak smakuje w takim daniu :)
smakowicie
OdpowiedzUsuńJuż wiem co dziś zjeść :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie :) Płatków róży w sałatce jeszcze nie jadłam. Podoba mi się ten pomysł.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jak w salatkach jest tak nawpierdzielane wiele roznych smakow :3 musze dorwac pare skladnikow i na 100 zrobie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
http://chrupacz-poranny.blogspot.com/
Twoją sałatkę z przyjemnością bym schrupała :)
OdpowiedzUsuńTa salatka przenioslas mnie w zupełnie inny wymiar Rewelacja Pozdrawiam cieplo
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki mam, więc muszę zrobić tę sałatkę w domu! Już mnie ciekawi jej smak... :)
OdpowiedzUsuńPiękne kolory i tak różnorodne smaki. A jedna wszystko tak harmonijnie się komponuje. Uwielbiam kuchnię arabską właśnie za te sprzeczności, które jednak, finalnie, tak dobrze się łączą :)
OdpowiedzUsuńkocham takie sałatki, mogłabym je wcinać codziennie <3 i te kolory! cudna.
OdpowiedzUsuńJeszcze w życiu nie jadłam podobnej mieszkanki!
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś podobną,tylko bez ciecierzycy, piękne kolory i sama sałatka pychota :)
OdpowiedzUsuńPyszna kompozycja i do tego wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuń