poniedziałek, 24 kwietnia 2017

ZUPA JARZYNOWA Z DODATKIEM PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

Witajcie! Dawno już po świętach, mamy niemal koniec kapryśnego kwietnia który przeplata sporo zimy mało lata ;)  Zapraszam więc na słoneczną zupę, piękną, wiosenną... jarzynową, dość delikatną w smaku jednak dodatek pesto z czosnku niedźwiedziego i orzeszków piniowych zdecydowanie ją podkręca. Jeśli nie macie dostępu do czosnku niedźwiedziego a chcielibyście spróbować jak smakuje możecie go nabyć tutaj wprost z gospodarstwa ekologicznego.




ZUPA JARZYNOWA Z PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
2 porcje 

300 g marchewki 
100 g bulwy selera 
100 g mączystego ziemniaka
cebula, olej
plasterek imbiru, 5-10 g 
bulion warzywny lub drobiowy
ok. 800 ml

dodatkowo :
czosnek niedźwiedzi
śmietana do zup
sok z cytryny
3-4 łyżki orzeszków piniowych
można je lekko podprażyć na patelni




Warzywa obrać pokroić w kostkę.
Na oleju podsmażyć cebulkę z imbirem, dodać warzywa i krótko przesmażyć, zalać bulionem i gotować ok 15 minut.

W tym czasie przygotować pesto: 10 - 15 liści czosnku niedźwiedziego zmiksować z ok. 80 ml śmietany, 2 łyżkami parmezanu oraz 2,3 łyżkami prażonych orzeszków pinii, 1-2 łyżkami soku z cytryny, solą i pieprzem.

* pesto celowo przygotowane jest z dodatkiem śmietany jednak nic nie stoi na przeszkodzie by było to tradycyjne pesto na oliwie z oliwek

Ugotowaną zupę zmiksować, jeśli chcemy można dodać podczas miksowania kilka kropel śmietany do zup, co delikatnie rozjaśni jej kolorek. Doprawić do smaku.
Rozlać do miseczek, udekorować śmietanowo -  czosnkowym pesto, pozostałymi prażonymi orzeszkami i stokrotkami.

Smacznego...



19 komentarzy:

  1. Kurczę, chyba będę musiała kupić czosnek niedźwiedzi, bo nie ma go w mojej okolicy. A przepis na zupę tak mnie zaciekawił, że zrobię ją w kolejny weekend, tylko dokupię ten czosnek i orzeszki :) Dam znać jak smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w sam raz na rozgrzewkę w tą zwariowaną pogodę, muszę spróbować tego czosnku niedźwiedziego skoro go wszyscy tak chwalą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I z tymi kwiatkami tak pysznie wygląda :D Chciałybyśmy móc taką zupę zamówić w restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czosnek niedźwiedzi uwielbiam i taka zupka na pewno bardzo by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie podana zupa, trudno się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Olusia, pozdrawiam serdecznie po świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W tym roku nie mam niestety świeżego czosnku niedźwiedziego, ale zupa zapowiada się mega pysznie i aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszności. Uwielbiam takie zupy.
    Podane wspaniale i smakowicie. Nic, tylko jeść!
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie zupy -jednak nigdy nie podawałam z orzeszkami.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kwiaty w zupie? - jak cudownie!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. I wyszła piekna zupka, o smak nie pytam na pewno pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ślicznie podana!
    A z czosnku niedźwiedziego to ostanio jadłam sałatkę, była pyszna;zupka pewnie też

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio bardzo polubiłam się ze wszystkimi zupami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda cudnie, a dodatek pesto bardzo mnie intryguje!

    OdpowiedzUsuń
  15. To musiał być świetny dodatek do zupy jarzynowej :) Muszę w końcu zrobić taką najzwyklejszą jarzynową, bo często mam taki plan, a potem pododaję w nią mleko kokosowe, curry, koncentrat i inne rzeczy, przez co traci jarzynowy charakter :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Jarzynowa z pesto - muszę spróbować. Często robię zupy, ale nie pomyślałam o dodaniu pesto, genialne! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm, prawdziwe pyszności :)
    Mam czosnek niedźwiedzi w ogródku, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żebym sobie taką zupkę ugotowała :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger