MAZUREK HIBISKUSOWY
100 g maki pszennej
50 g mąki migdałowej
125 g masła
30 g cukru
duże żótko
jeśli trzeba łyżka zimnej wody
Wyrobić, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce 40 minut.
KREM
160 g śmietanki kremówki
15 g suszonych kwiatów hibskusa
190 g białej czekolady
Śmietankę zagotować z hibiskusem. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut. Odcedzić. Śmietankę ponownie podgrzać i dodać czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
Resztkę czekolady pozostałą z dwóch tabliczek można rozpuścić dosłownie z kroplą śmietanki do zrobienia esów floresów ;)
Schłodzone ciasto rozwałkować formując mazurek lub wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec 30 minut. Na dobrze ostudzony spód wyłożyć masę. Dowolnie udekorować.
Schłodzić w lodówce ok. 4 godziny.
Smacznego ;)
Kochani,
Wspaniałych Świąt Wielkanocnych
Wesołych, smacznych
i pełnych rodzinnego ciepła.
Dużo radości i pomyślności,
Dużo zdrówka i pogody
a w Dyngusa wiadra wody! ;)
Wspaniały mazurek! Idealne ciasto na Wielkanoc. Bardzo chciałabym go spróbować. Chyba zrobię jeszcze przed świętami.
OdpowiedzUsuńIdealny! :)
Pozdrowionka cieplutkie :)
Wygląda pięknie *-* Zwłaszcza ten fioletowy środek! Aż się prosi o dodatkową porcję :D
OdpowiedzUsuńDla Ciebie także wspaniałych Świąt Wielanocnych pysznych, zdrowych i pogodnych. Nadzienie mazurka bardzo by mi smakowowało:)
OdpowiedzUsuńPiękny mazurek, ale takie połączenie smaków to dla mnie zupełna nowość :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt i dużo szczęścia :)
Ja jutro piekę ☺
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda! wesołych :)
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl :)
Nawet nie wiemy jak hibiskus smakuje ale wierzymy na słowo, że musi to być pyszne połączenie :D
OdpowiedzUsuńTrzeba kupić herbatkę, a jeszcze lepiej suszone płatki w całości zaparzyć i wypić ;)
UsuńTo już drugi świetny mazurek u Ciebie, bardzo chciałabym go kiedyś spróbować. Niestety na razie nie robię samodzielnie wypieków na święta, ale w przyszłości sięgnę po ten przepis, zresztą to przecież wcale nie musi być na święta. Twój blog słynie z takich wyszukanych, ale smacznie wyglądających przepisów :-)
OdpowiedzUsuńPewnie, że nie musi być na święta! Tego typu mazurki to przecież takie tarty z nadzieniem... wystarczy inaczej ozdobić i można jeść cały rok ;D Gaju,ja po prostu lubię próbować nietypowych połączeń i w zasadzie temu służy mój blog, eksperymentalny ;D pozdrawiam 💜
UsuńŻyczę wzajemnie wesołych świąt. Twój mazurek wygląda pięknie i smacznie. Mój został zjedzony niestety :)
OdpowiedzUsuńMój też jest mocno zagrożony ;D
UsuńHibiskus kiedyś piłam, więc wiem, że ciasto wpasowałoby się w mój gust :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to ten kolorek rewelacyjny :-D muszę kiedyś skorzystać z tego patentu ;-) Wesołych świąt 😊
OdpowiedzUsuńMazurek pierwsza klasa! :) Kolor to rzeczywiście super!
OdpowiedzUsuńOla! Wesołego Alleluja! :)
Rzeczywiście, mazurek nietypowy. Ale pewnie smaczny i pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńKochana, wszystkiego najlepszego na te święta. Zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :)
Lubię hibiskus, ale nie wiem czy w cieście :D
OdpowiedzUsuńMazurek wygląda bardzo ciekawie i smakowicie, a połączenie kremówki i czekolady w kremie musi być niesamowite ;)
Piękny mazurek, aż chce się po niego sięgnąć :) Zdrowych i spełnionych Świąt :)
OdpowiedzUsuńMazurek prezentuje się genialnie :) Świetny kolor <3
OdpowiedzUsuńZdrowych, wesołych i spokojnych Świąt :)
Mazurek super prezentuje się w tym hibiskusowym kolorze :) Bardzo ciekawi mnie smak i myślę, że wyszedł taki słodko- kwaśny, czyli idealny dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńale kolorek !
OdpowiedzUsuńPiękny !!!
OdpowiedzUsuńTen kolor ma przepiękny, smakował też na pewno doskonale :)
OdpowiedzUsuńJaki cudowny mazurek!! Za rok taki spróbuje przygotowac :)
OdpowiedzUsuńBuziaki,
http://loveshinny.pl
mazurek z hibiskusem - pierwsze widzę
OdpowiedzUsuńBoski!
OdpowiedzUsuńJestem zakochana w hibiskusie i jego kwaśnym smaku :)