czwartek, 13 kwietnia 2017

MAZUREK HIBISKUSOWY

Witajcie!  święta tuż tuż, jak tam przygotowania? Zapraszam na kolejny nietypowy mazurek. Przepis znalazłam w jednym ze starszych numerów KUKBUK'a a jako że z hibiskusem kulinarnie miałam ochotę podziałać już dawno zatem zaczynam od mazurka ;) Tym razem na bazie ciasta kruchego z migdałami oraz białej czekolady. Dodatek hibiskusa fajnie równoważy słodycz czekolady, w efekcie dając ciekawy, nieoczywisty smak. Hibiskus daje super kolor, a więc też sporo możliwości, chociaż przyznam szczerze chciałam uzyskać nieco delikatniejszy efekt jednak hibiskus zaszalał ;D Niestety nie udało mi się kupić kwiatów i użyłam takich z herbatki ekspresowej stąd pewnie i mocniejszy efekt. Tak czy siak hibiskusowych eksperymentów to dopiero początek ;) Zapraszam...




MAZUREK HIBISKUSOWY 

100 g maki pszennej 
50 g mąki migdałowej 
125 g masła 
30 g cukru 
duże żótko 
jeśli trzeba łyżka zimnej wody 
Wyrobić, zagnieść ciasto.  Schłodzić w lodówce 40 minut.

KREM 
160 g śmietanki kremówki 
15 g suszonych kwiatów hibskusa
190 g białej czekolady 


Śmietankę zagotować z hibiskusem. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut. Odcedzić.  Śmietankę ponownie podgrzać i dodać czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej. 
Resztkę czekolady pozostałą z dwóch tabliczek można rozpuścić dosłownie z kroplą śmietanki do zrobienia esów floresów ;) 




Schłodzone ciasto rozwałkować formując mazurek lub wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec 30 minut. Na dobrze ostudzony spód wyłożyć masę. Dowolnie udekorować. 
Schłodzić w lodówce ok. 4 godziny. 




Smacznego ;) 






Kochani,  
Wspaniałych Świąt Wielkanocnych
Wesołych, smacznych
i pełnych rodzinnego ciepła.  
Dużo radości i pomyślności, 
Dużo zdrówka i pogody
a w Dyngusa wiadra wody! ;) 




26 komentarzy:

  1. Wspaniały mazurek! Idealne ciasto na Wielkanoc. Bardzo chciałabym go spróbować. Chyba zrobię jeszcze przed świętami.
    Idealny! :)
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie *-* Zwłaszcza ten fioletowy środek! Aż się prosi o dodatkową porcję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla Ciebie także wspaniałych Świąt Wielanocnych pysznych, zdrowych i pogodnych. Nadzienie mazurka bardzo by mi smakowowało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny mazurek, ale takie połączenie smaków to dla mnie zupełna nowość :)
    Wesołych Świąt i dużo szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet nie wiemy jak hibiskus smakuje ale wierzymy na słowo, że musi to być pyszne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba kupić herbatkę, a jeszcze lepiej suszone płatki w całości zaparzyć i wypić ;)

      Usuń
  6. To już drugi świetny mazurek u Ciebie, bardzo chciałabym go kiedyś spróbować. Niestety na razie nie robię samodzielnie wypieków na święta, ale w przyszłości sięgnę po ten przepis, zresztą to przecież wcale nie musi być na święta. Twój blog słynie z takich wyszukanych, ale smacznie wyglądających przepisów :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że nie musi być na święta! Tego typu mazurki to przecież takie tarty z nadzieniem... wystarczy inaczej ozdobić i można jeść cały rok ;D Gaju,ja po prostu lubię próbować nietypowych połączeń i w zasadzie temu służy mój blog, eksperymentalny ;D pozdrawiam 💜

      Usuń
  7. Życzę wzajemnie wesołych świąt. Twój mazurek wygląda pięknie i smacznie. Mój został zjedzony niestety :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hibiskus kiedyś piłam, więc wiem, że ciasto wpasowałoby się w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie to ten kolorek rewelacyjny :-D muszę kiedyś skorzystać z tego patentu ;-) Wesołych świąt 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Mazurek pierwsza klasa! :) Kolor to rzeczywiście super!
    Ola! Wesołego Alleluja! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rzeczywiście, mazurek nietypowy. Ale pewnie smaczny i pięknie wygląda.
    Kochana, wszystkiego najlepszego na te święta. Zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię hibiskus, ale nie wiem czy w cieście :D
    Mazurek wygląda bardzo ciekawie i smakowicie, a połączenie kremówki i czekolady w kremie musi być niesamowite ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny mazurek, aż chce się po niego sięgnąć :) Zdrowych i spełnionych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mazurek prezentuje się genialnie :) Świetny kolor <3
    Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mazurek super prezentuje się w tym hibiskusowym kolorze :) Bardzo ciekawi mnie smak i myślę, że wyszedł taki słodko- kwaśny, czyli idealny dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten kolor ma przepiękny, smakował też na pewno doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaki cudowny mazurek!! Za rok taki spróbuje przygotowac :)
    Buziaki,
    http://loveshinny.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. mazurek z hibiskusem - pierwsze widzę

    OdpowiedzUsuń
  19. Boski!
    Jestem zakochana w hibiskusie i jego kwaśnym smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger