sobota, 24 czerwca 2017

PLACUSZKI Z BAZYLIĄ

Witajcie :) tak, dzisiaj też ziołowo! Po pierwsze mam ostatnio bzika na punkcie ziół, po drugie to zdaje się być też modny trend w publikacjach kulinarnych ale przede wszystkim zdrowy trend w kuchni bo ziółka to nie tylko smak, aromat ale również zdrowie, uroda i dobre samopoczucie. Przy czym nie trzeba sięgać po drogie specyfiki a wystarczy ziołowy ogródek nawet na kuchennym parapecie. Obserwowałam jakiś czas temu ziołową akcję na Durszlaku i szczerze szału nie było, w sensie, że niewielkie zainteresowanie tematem i ograniczony zasób wybieranych ziółek oraz dość bezpieczny sposób ich stosowania. A skoro ziół jest do wyboru do koloru, to można je ze sobą łączyć i próbować nieoczywistych zastosowań. U mnie będzie zatem baaardzo ziołowo, mam nadzieję, że któraś z propozycji mojej ziołowej kuchni  przypadnie Wam do gustu ;) Wspomniane placuszki bazyliowe podobały się na Instagramie, może i Wam przypadną do gustu ;) idealne z sezonowymi dowolnymi owocami... zapraszam.



PLACUSZKI Z BAZYLIĄ 
na 2-3 porcje 
100 g mąki orkiszowej typ 1050 
ja akurat użyłam ciemnej mąki od Skworcu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
75 g twarożku chudego
2 jaja
75 ml mleka
1 łyżka cukru trzcinowego 
użyłam kokosowego
szczypta soli 
listki z 4 sporych łodyżek bazyli




Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Twaróg rozetrzeć z jajkami, dodać mleko, cukier, sól.  Masę twarogową połączyć z mąka i wyrobić na jednolitą konsystencję.  Dodać pokrojone w paseczki listki bazyli Podawać z owocami, cukrem pudrem, listkami bazyli do dekoracji. Wymieszać i smażyć placuszki. Podawać z owocami, cukrem pudrem... 

* liście bazyli można również dodać do placuszków w formie zmiksowanej z mlekiem 

Smacznego... 


19 komentarzy:

  1. Pychota!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamuńciu, ale to wygląda pysznie :D Zrobiłam się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam bazylię, a te placuszki wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię połączenie bazylii i truskawek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na każde placuszki mam zawsze chęć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wykorzystamy w końcu bazylię na słodko ale najpierw musimy przyjechać na wakacje do domu rodzinnego, bo tam mamy świeżej bazylii pod dostatkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie dodawałam bazylii do placków, ale czuję, że fajnie tutaj pasuje ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie smakowe świetne. Jest i smacznie i niebanalnie. Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja także ostatnio zaprzyjaźniłam się z ziołami w kuchni!
    Pięknie przygotowane te placuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam dodatek ziół do owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak lubię bazylię tak nie pomyślałam żeby ją do placków dodać :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale muszą być pyszne! Uwielbiam połączenie ziół i owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gdzieś już widziałam podobne placuszki. Tylko gdzie? :)
    Bardzo mi się podoba ten przepis.
    Ciekawe czy sprawdziłyby się u mnie na medal? Coś mi się wydaje, że tak! :)
    Zrobię z chęcią.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie na moim Instagramie ;D albo w jakiejś książce ;) z owocami są super! Pozdrawiam 💚

      Usuń
  14. ja muszę bazylię chować żeby mi dziecko nie zjadło :D pyszne placuszki

    OdpowiedzUsuń
  15. Bazylię bardzo lubię, zjadam ją samą, jest przepyszna :) Placuszki muszą być naprawdę przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie przepadam za bazylią,ale spróbować warto!.

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie przepadam za kolendrą,ale bazylię to mogę jeść �� placuszki wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Boskie! Bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger