Są pycha! Zwłaszcza, że u mnie w roli głównej tymianek różany fantastyczne nowe ziółko które udało mi się nabyć, wprost stworzone do deserów. Ale spoko, przepis przewiduje również dodatek zwykłego tymianku i wtedy możecie takie lody podać z truskawkami lub pieczonym rabarbarem. No to zapraszam ;)
LODY TYMIANKOWE
250 ml mleka
250 ml śmietanki kremówki
listki z trzech gałązek tymianku
6 żółtek
90 g cukru pudru
Mleko i śmietankę mocno podgrzać i dodać listki tymianku, wymieszać i odstawić na jakiś czas, nawet na noc do lodówki. Następnie żółtka utrzeć z cukrem na kremową gęstą masę. Tymiankowe mleko podgrzać, do wrzącego powoli dodawać masę z żółtek i mieszać aż składniki się połączą. Całość przecedzić dobrze odciskając listki tymianku, można je delikatnie przetrzeć przez sito.
Masę podgrzewamy na małym ogniu mieszając drewnianą łyżką aż zacznie gęstnieć. Nie wolno jej zagotować. Studzimy, mieszając co jakiś czas by nie zrobił się kożuch. Zimną masę zamrażamy w maszynce do lodów lub miksujemy aż będzie gęsta i zamrażamy w pojemniku.
Tymianek różany thymus x species występuje w Europie, Azji, Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. Słodki, różany aromat sprawia, że jest to idealny dodatek do lodów, deserów, napojów... |
Smacznego...
Świetny, nowatorski przepis. Ciekawe połączenie składników. Jestem chętna spróbować takich lodów z takiego pucharka :)
OdpowiedzUsuńAleż oryginalnie☺
OdpowiedzUsuńWow, ale smak ;) Lubię takie eksperymentalne ;)
OdpowiedzUsuńBazyliowe już robiłam, ale tymiankowych nie. Bardzo ciekawy pomysł, a lody na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńMuszą mieć naprawdę ciekawy smak! Kolejny świetny i oryginalny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś lody warzywne, ale ziołowych jeszcze nie- to coś ciekawego i wyglądają bardzo wspaniale :3
OdpowiedzUsuńOla zadziwiasz mnie! Takich lodów to bardzo chciałabym spróbować, tymianek czasem wykorzystuję w kuchni, ale nigdy bym nie pomyślała, że można takie lody wyczarować, świetnie! :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie z tymiankiem :D Wszyscy ostatnio łączą bazylię z truskawkami a my jakoś tak bardzo boimy się spróbować tego duetu xD A raczej tego, że zmarnujemy truskawki, które są na wagę złota :P
OdpowiedzUsuńFakt bardziej intrygujące niż bazylia z truskawkami ;D nie bójcie się, że truskawki się zmarnują w połączeniu z bazylią, to będą fajne smaki ;) bazylia na slodko dopiero wymiata! ;)
UsuńBardzo chętnie skorzystam z przepisu. Lubie eksperymenty i nigdy nie jadłam lodów z tymiankiem.
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że tymianek popsułby mi ich smak, ale bez tego dodatku bardzo chętnie bym zjadła, wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńHmmm bez tymianku byłyby lodami jajeczno -śmietanowymi....tak też mozna ;)
OdpowiedzUsuńoryginalny smak:)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję, choć zakup tymianku różnego chyba nie będzie należał do najprostszych.
OdpowiedzUsuńInternetowo bezproblemowo ;D na ogrodyziołowe.pl Można też uzyć zwykłego, będzie nieco bardziej tymiankowo bez nutki różanej....tak jak napisałam w zestawieniu z pieczonymi truskawkami lub rabarbarem będzie ok :)
UsuńPodoba mi się idea łączenia ziół z lodami!
OdpowiedzUsuńEkstra lody!
OdpowiedzUsuńNo, no! Jestem pod ich wrażeniem.
Nawet nie wiesz jakbym sobie teraz chciała osłodzić życie taką gałeczką tymiankową.
Pozdrowionka cieplutkie :)
Lubię,kiedy zaskakujesz nas smakami.Te lody bardzo w moim stylu.Moje najbardziej odjechane to z buraczków.
OdpowiedzUsuńtak te z buraczków to i ja mam na tapecie... teraz może zrobię z takich młodych ;)
Usuńlody smakowite ale bardziej mnie zaciekawił ten tymianek różany :)
OdpowiedzUsuńChętnie wpadnę na pucharek takich lodów :)
OdpowiedzUsuńHmmm jadłam już tyle dziwnych smaków lodów a tymiankowych jeszcze nie! :D
OdpowiedzUsuńTakich lodów jeszcze nigdy nie jadłam :) Muszą być bardzo ciekawe w smaku :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego jeszcze nie jadłam. Niestety zjadłam już cały tymianek, ale może jeszcze dostanę z działki teściowej to koniecznie wypróbuję w wersji na słodko :)
OdpowiedzUsuńTymianek różany...? Zaskoczyłaś mnie, o takim nie słyszałam. Byłby znakomitym towarzyszem mojej bazylii cynamonowej i mięty truskawkowej...
OdpowiedzUsuńLody musiały smakować bosko!