sobota, 17 czerwca 2017

LODY TYMIANKOWE

Witajcie! myśląc o cieplejszych dniach zapraszam dziś na lody... tymiankowe :)
Są pycha! Zwłaszcza, że u mnie w roli głównej tymianek różany fantastyczne nowe ziółko które udało mi się nabyć, wprost stworzone do deserów. Ale spoko, przepis przewiduje również dodatek zwykłego tymianku i wtedy możecie takie lody podać z truskawkami lub pieczonym rabarbarem. No to zapraszam ;)




LODY TYMIANKOWE 

250 ml mleka

250 ml śmietanki kremówki
listki z trzech gałązek tymianku
6 żółtek
90 g cukru pudru

Mleko i śmietankę mocno podgrzać i dodać listki tymianku, wymieszać i odstawić na jakiś czas, nawet na noc do lodówki. Następnie żółtka utrzeć z cukrem na kremową gęstą masę. Tymiankowe mleko podgrzać, do wrzącego powoli dodawać masę z żółtek i mieszać aż składniki się połączą. Całość przecedzić dobrze odciskając listki tymianku, można je delikatnie przetrzeć przez sito.
Masę podgrzewamy na małym ogniu mieszając drewnianą łyżką aż zacznie gęstnieć. Nie wolno jej zagotować. Studzimy, mieszając co jakiś czas by nie zrobił się kożuch. Zimną masę zamrażamy w maszynce do lodów lub miksujemy aż będzie gęsta i zamrażamy w pojemniku.


Tymianek różany thymus x species 
występuje w Europie, Azji, Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. 
Słodki, różany aromat sprawia, że jest to idealny dodatek 
do lodów, deserów, napojów... 

Smacznego...

26 komentarzy:

  1. Świetny, nowatorski przepis. Ciekawe połączenie składników. Jestem chętna spróbować takich lodów z takiego pucharka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale smak ;) Lubię takie eksperymentalne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bazyliowe już robiłam, ale tymiankowych nie. Bardzo ciekawy pomysł, a lody na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą mieć naprawdę ciekawy smak! Kolejny świetny i oryginalny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam kiedyś lody warzywne, ale ziołowych jeszcze nie- to coś ciekawego i wyglądają bardzo wspaniale :3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ola zadziwiasz mnie! Takich lodów to bardzo chciałabym spróbować, tymianek czasem wykorzystuję w kuchni, ale nigdy bym nie pomyślała, że można takie lody wyczarować, świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Intrygujące połączenie z tymiankiem :D Wszyscy ostatnio łączą bazylię z truskawkami a my jakoś tak bardzo boimy się spróbować tego duetu xD A raczej tego, że zmarnujemy truskawki, które są na wagę złota :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt bardziej intrygujące niż bazylia z truskawkami ;D nie bójcie się, że truskawki się zmarnują w połączeniu z bazylią, to będą fajne smaki ;) bazylia na slodko dopiero wymiata! ;)

      Usuń
  8. Bardzo chętnie skorzystam z przepisu. Lubie eksperymenty i nigdy nie jadłam lodów z tymiankiem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś czuję, że tymianek popsułby mi ich smak, ale bez tego dodatku bardzo chętnie bym zjadła, wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmmm bez tymianku byłyby lodami jajeczno -śmietanowymi....tak też mozna ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie spróbuję, choć zakup tymianku różnego chyba nie będzie należał do najprostszych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Internetowo bezproblemowo ;D na ogrodyziołowe.pl Można też uzyć zwykłego, będzie nieco bardziej tymiankowo bez nutki różanej....tak jak napisałam w zestawieniu z pieczonymi truskawkami lub rabarbarem będzie ok :)

      Usuń
  12. Podoba mi się idea łączenia ziół z lodami!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ekstra lody!
    No, no! Jestem pod ich wrażeniem.
    Nawet nie wiesz jakbym sobie teraz chciała osłodzić życie taką gałeczką tymiankową.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię,kiedy zaskakujesz nas smakami.Te lody bardzo w moim stylu.Moje najbardziej odjechane to z buraczków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak te z buraczków to i ja mam na tapecie... teraz może zrobię z takich młodych ;)

      Usuń
  15. lody smakowite ale bardziej mnie zaciekawił ten tymianek różany :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chętnie wpadnę na pucharek takich lodów :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Hmmm jadłam już tyle dziwnych smaków lodów a tymiankowych jeszcze nie! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Takich lodów jeszcze nigdy nie jadłam :) Muszą być bardzo ciekawe w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Niestety zjadłam już cały tymianek, ale może jeszcze dostanę z działki teściowej to koniecznie wypróbuję w wersji na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tymianek różany...? Zaskoczyłaś mnie, o takim nie słyszałam. Byłby znakomitym towarzyszem mojej bazylii cynamonowej i mięty truskawkowej...
    Lody musiały smakować bosko!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger