czwartek, 2 listopada 2017

PLACUSZKI JOGURTOWE

Witajcie. Wygląda na to, że ostatnio jem tylko placki ;D Wszystko dlatego, że postanowiłam poszerzyć trochę listę tych ulubionych. Dziś zapraszam na lekkie, szybkie w przygotowaniu placuszki jogurtowe. Lubicie takie?



PLACUSZKI JOGURTOWE 
na 8-10 sztuk 

160 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
90 - 100 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
jogurt naturalny, dżem, konfitura do podawania




Jajko roztrzepać ze szczyptą soli i wymieszać z pozostałymi składnikami. Nabierać łyżką porcje ciasta na jeden placuszek i smażyć na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony. Podawać z dodadkową porcją jogurtu, konfitury lub dżemu.



Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. Nie dziwię się, też bym takie non stop jadła, smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jakie wspaniałe!
    Nic, tylko jeść.
    Dawno nie serwowałam sobie tak pięknych placuszków.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie się prezentują :) Zjadłabym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie tego typu placki też dość często się pojawiają :) Uwielbiam z różnymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałości!
    Olu, oczarował mnie talerz!

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i na pewno pyszne. Takich typowo jogurtowych placków chyba nigdy nie jadłam, ale kiedyś często dodawałam do nich trochę jogurtu - fajnie wpływa na strukturę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja już tak dawno placków nie jadłam:( apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana cudowne placuszki, a ten talerzyk podoba mi się najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takim placuszkom mówię: stanowcze tak :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Sama robię bardzo podobne tylko dodaję jeszcze otręby! Są przepyszne - aż muszę je jutro na śniadanie zrobić :D <3

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger