piątek, 20 października 2017

OXY FROOT. ŹRÓDŁO WITAMIN I ANTYOKSYDANTÓW DLA ZDROWIA I URODY.

Witajcie :) piękna złota jesień zaczyna powoli zmieniać swoje oblicze: mgliste, chłodne poranki, deszczowe dni, nocne przymrozki. Zaczynają szaleć wirusy grypy i przeziębienia. Moja odporność nie była na najwyższym poziomie, gdyż już dopadło mnie paskudne przeziębienie i chcąc nie chcąc na własnym organizmie testowałam naturalne metody wspomagające leczenie. Zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego w sezonie jesienno zimowym powinniśmy szczególnie zadbać o to, by wzmocnić naszą odporność.


Bardzo ważna jest zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu oraz solidna dawka witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Pomocny może się tu okazać OXY FROOT  baaardzo fajny produkt pełen witamin i antyoksydantów składający się z naturalnych składników jakimi są sproszkowane owoce aronii, czarnej porzeczki i truskawki. To chyba jedyna na rynku taka mieszanka kilku liofilizowanych owoców wzbogacona dodatkiem buraka. Nie jakieś tam acai czy jagody goji, a nasze rodzime, znane i lubiane owoce pochodzące z polskich uprawTeraz, gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców oxy froot świetnie je zastąpi. To idealna dawka witamin dla wzmocnienia i podniesienia odporności organizmu. 





Oxy froot to również źródło odmładzających antyoksydantów dla dobrej kondycji naszej skóry, włosów i paznokci. Chroni serce, wątrobę i mózg oraz inne narządy. Pomaga utrzymać zdrowy poziom cholesterolu, wspiera pracę układu pokarmowego i procesy trawienia. 



Oxy froot ma fajny kolorek, przyjemnie pachnie owocami. Jak smakuje? Jak połączenie truskawki, czarnej porzeczki i aronii ;) Smak buraka, chociaż wyczuwalny jest fajnie zrównoważony owocami i moim zdaniem absolutnie nad nimi nie dominuje. Dla mnie oxy froot to miks idealny. W celu zapewnienia odpowiedniej dawki witamin i antyoksydantów wystarczy stosować 1 łyżeczkę dziennie. Najprościej zalać wodą, wymieszać i wypić. Można również dodawać do jogurtu, twarożku, koktajli oraz wzbogacać inne posiłki. Fajnie się komponuje z malinami, wiśniami i kokosem. Oto moje pierwsze propozycje ;)

KOKTAJL WIŚNIOWY
1/2 szklanki mrożonych wiśni
3/4 szklanki dowolnego mleka 
1 łyżka otrąb owsianych
łyżka miodu
łyżeczka oxy froot 

Wszystko zmiksować. 


BIAŁKOWE PLACUSZKI KOKOSOWE
tak, to te same jednak z dodatkiem oxy froot zyskują inny wymiar smaku i koloru ;)
na 5-6 placuszków

3 białka
szczypta soli
3 płaskie łyżki mielonego ksylitolu
2 czubate i 1/2 łyżki mąki pszennej 
3 czubate łyżki wiórków kokosowych

1 łyżeczka oxy froot 
olej najlepiej kokosowy do smażenia


Białka ubić z solą na sztywno pod koniec dodając ksylitol, 
Do piany dodać wiórki, mąkę, oxy froot, delikatnie wymieszać. Porcjować łyżką placuszki i smażyć krótko na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Najlepsze zaraz po usmażeniu. Podawać z dowolnymi owocami, syropem lub miodem




JAGLANKA Z BURAKIEM, JABŁKIEM, MALINAMI
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 upieczony burak
1 jabłko
kilka orzechów włoskich
łyżeczka oxy froot
garść malin, mogą być mroźne
łyżka, półtorej płynnego miodu 

Kaszę wymieszać z pokrojonym w kostkę burakiem i jabłkiem. Dodać oxy froot, orzechy, delikatnie wymieszać. Dodać maliny i polać miodem.




Jeszcze pełnoziarnisty naleśnior ;) z twarożkiem wymieszanym z jogurtem, słodzidłem i oxy froot.



Kusi mnie również wykorzystanie oxy froot w typowych deserach i słodkościach ;)

Dostępność: Oxy froot - źródło witamin i antyoksydantów 
Polecam! 

11 komentarzy:

  1. Świetna i na pewno bardzo smaczna propozycja :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszności. Zdecydowanie lubię witaminki.
    Ach, jakie wspaniałe zdjęcia z dobrościami.
    Ja kalorii nie liczę, ale jem zdrowo po prostu, prosto i naturalnie.
    Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaminki dają moc! a oxy froot to moc witamin wprost z natury ;)

      Usuń
  3. Nie słyszałam wcześniej o tym produkcie, ale zapowiada się super! Też chętnie wykorzystałabym go jako dodatek do koktajlu czy też placuszków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają te koktajle, kolorek jest niesamowity :) coraz bardziej zachęcasz do mojego powrotu do diety oxy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedziemy do Ciebie na turnus wzmacniania odporności takimi pysznościami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. taki koktajl wiśniowy chętnie bym wypiła <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy produkt. A swoją dorgą, zmęczenie i brak snu sprzyja chorobom.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy produkt, a najbardziej podobają mi sie te placki kokosowe :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super! Lubię koktajle o intensywnym smaku.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger