środa, 2 kwietnia 2014

BABKA Z MAKIEM NA BIAŁKACH






BABKA Z MAKIEM NA BIAŁKACH 
moje wypieki na białkach 

1 szkl mąki pszennej 
1szkl maku
6 jaj ( potrzebujemy same białka 1 szklankę )
1 szkl cukru
1/2 szkl roztopionego i wystudzonego masła 
łyżeczka proszku do pieczenia 
1 szklanka dowolnych bakali (orzechy, skórka pomarańczowa, płatki migdałów, rodzynki)
kilka kropel ulubionego aromatu do ciast (u mnie pomarańczowy)

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 
Białka ubijamy na pianę stopniowo dodając cukier.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem, mak, bakalie, aromat i roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników. 
Wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąka formy ** i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni ok. 50 minut. lub do suchego patyczka. 
W razie potrzeby przykrywamy ciasto od góry folią aluminiową by się nie spaliło ***
Studzimy i polewamy roztopioną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.





* pozostałe z jajek żółtka zużywamy np. na pyszny kogel mogel ;)
** pieczemy w formie keksowej lub małej formie na babkę.
***jak na możliwości mojego piekarnika podana wysokość temperatury i długość pieczenia okazały się zbyt duże co zaowocowało zbytnio przypieczoną skórką, może więc 45 minut i 180 stopni...najlepiej do suchego patyczka.




Smacznego......

11 komentarzy:

  1. mmm... takiej jeszcze nie próbowałam :) brzmi zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  2. Światecznie wygląda ta babeczka :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie. Natchnełaś mnie na upieczenie babki. Jak tylko zjem maurka to się biore za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale kolorowo wygląda i jaka ładna ci wyszła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka wyszła wspaniale:) Poproszę kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki Dziewczyny za miłe komentarze..:))...no cóż smakowo jest pyszna a wizualnie zawsze mogłoby być lepiej....ale ponieważ niewiele już zostało to sza....:)) Pozdrawiam Was cieplutko....

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna ta babka. Muszę o niej pamiętać jak mi białka zostaną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,to świetny sposób na ich wykorzystanie..... :)))

      Usuń
  8. Ja tez mam przepis na ciasto na białkach i wkrótce go wykorzystam :)
    Babeczki na święta Wielkanocne, to jest to !

    OdpowiedzUsuń
  9. Babka swietna ale maka pszenna a nie przenna nie pomylcie bo ciasto nie wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za czujność i zwrócenie uwagi, szkoda, że anonimowo. Błąd poprawiony ( zdarza się...) we wszystkich przepisach na blogu figuruje właściwa mąka czyli pszenna :) gdyby było inaczej czekam na znak....
      pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)

      Usuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger