czwartek, 29 maja 2014

AROMATYCZNE TRUSKAWKI

Najbardziej aromatyczne i smaczne truskawki jakie jadłam w życiu to te, które pamiętam z dzieciństwa z ogrodu za domem. Pamiętam oczekiwanie na pierwsze owoce i niemal codzinne sprawdzanie, czy jakaś truskawka już się dojrzała - co tam dojrzała, wystarczyło by była leciutko muśnięta kolorem i już lądowała w moich ustach. Pychota.... Codzinnym rytuałem stało się bieganie do ogrodu, zaraz po wstaniu rano z łóżka by skubnąć ich kilka prosto z krzaczka. Innym razem brałam duży kubas, wypełniałam go truskawkami, dodawałam solidną porcję cukru i śmietany, całość pospiesznie rozgniatałam zwykłą łyżką i już cieszyłam się smakiem tej aksamitnej mikstury z kawałkami pysznych owoców. Często to było tak dobre, że szybko biegłam po następną porcję owoców... .





Potem, już jako nastolatka (w celu zarobienia swioch własnych ,,kilku groszy,,) trafiłam na pobliską plantację truskawek. Jak okiem sięgnąć wielkie truskawkowe pole, czerwone i słodkie owoce, wszechobecny ich truskawkowy zapach roznoszący się pod wpływem czerwcowego słońca. Raj dla zmysłów, smak i zapach, którego nie zapomnę nigdy!!! Wracałam do domu najedzona do woli, choć zmęczona po całym dniu, wciąż otulona tym fantastycznym letnim zapachem truskawek - zapachem lata. Po takim dniu nawet sny miałam ,, truskawkowe,, :)

Dzisiaj mam wrażenie smak truskawek dalece odbiega od tych, które pamiętam.
Mimo to czekam na nie cały rok, zapewne nie ja jedna, bo wszyscy je lubimy. Po pierwszym zaspokojeniu łakomstwa ich naturalną postacią postanowiłam przyrządzić aromatyczne truskawki korzenne, które robiłam w ubiegłym sezonie kilkakrotnie a ich smak skradł moje kubki smakowe na zawsze... Polecam.






AROMATYCZNY SOS TRUSKAWKOWY
do lodów, deserów, jogurtu, naleśników, omletów.... 

SKŁADNIKI NA OK 6-8 porcji

  • 1-2 kg.truskawek
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • ziarenka z 1/2 łaski wanilii
  • 2 strąki kardamonu
  • gwiazdka anyżu
  • 1 czarny pieprz ( opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • malutka szczypta soli morskiej
  • łyżka miodu (lub syrop z agawy)


Owoce po umyciu przekroić na połówki, dodać przyprawy ( ziarniste uprzednio utłuc w moździerzu lub zemleć, jeśli nie chcemy wyławiać ich potem z sosu...) Całość rozgnieść łyżką lub widelcem tak by wydobyć trochę soku z owoców ale by kawałki owoców były widoczne. 
Przełożyć całość do słoika lub pojemnika i na godzinę wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Można przechowywać w lodówce nawet około tygodnia; obawiam się jednak że w całości zostanie zużyty dużo wcześniej.  







Smacznego..... 

Ps. Ponieważ u mnie jest strasznie ponuro i deszczowo, co za tym idzie i fotki sosu kiepskie to dorzucam kilka tych z kwiatami - tak dla odwrócenia uwagi i poprawienia nastroju.....


Dodane do akcji :


Milion smaków truskawekDomowy Wyrób

23 komentarze:

  1. Uwielbiam truskawki... Pamietam, że jak byłam mała koło domu mielismy ogródek z truskawkami:)
    Były najlepsze na świecie... Sos truskawkowy musi być pyszny!!!
    U Mnie też szaro i ponuro...
    Czekam na słońce!!!
    Kochana, sciskam :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Umnie rosły tylko marchewki i inne warzywka ,a szkoda,bo też uwielbiam truskawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. ah jak ja uwielbiam truskawki - super !!!
    a ten Twój przepis jest niesamowity, chętnie go wypróbuje na taki sosik :))
    Może masz jakieś zapotrzebowanie na czerwcowe rękodzieło :))
    Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też byśmy zrobiły taki pyszny sosik ale... truskawki u nas znikają w pół godziny po zerwaniu / kupieniu w niewyjaśnionych okolicznościach! :P
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kwintesencja lata :) Uwielbiam! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności - takie truskawki muszą smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez truskawek nie ma lata ;))) Sezon truskawkowy jest jednym z najsłodszych sezonów ;))
    Dobrego popołudnia Olka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetycznie brzmi ten przepis na sos truskawkowy - wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Truskawki najbardziej lubię bez jakichkolwiek dodatków,ale Twoja propozycja tak aromatycznie się zapowiada,że może się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja najlepsze truskawki jadłam u teściów...mieli działkę, a na niej pyszne, słodkie truskawki :) W tym roku też mi smkują, dopóki będzie słońce, będą słodkie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Baaardzo ciekawa propozycja! Świetny dodatek do deserów!

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe lody polane takim sosem... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. mmmniam.... ale zgłodniałam,.. jak zwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mmmm... zachęciłaś mnie... zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak, teraz kupowanie truskawek to wielka loteria. Raz są super a innym razem nadają się tylko do przetworzenia. Ja w tym roku nie mogę doczekać się własnych. Sos super!

    OdpowiedzUsuń
  16. Taki sos musi ciekawie smakować - jeszcze takiego nie jadłam :P
    Jak ujędrnić ciało w 2 tygodnie

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepyszne, ja w zeszłym roku zamykałam truskawki w postaci konfitury z balsamico i innymi dodatkami, super. To połączenie smakowe zachowam do pojawienia się na rynku idealnych do przetworów odmian truskawek. Na razie pochłaniam truskawki w postaci twojego wspomnienia (kubek, cukier, śmietana), a także w wersji gały (o tym na blogu) i jestem szczęśliwa bo kocham truskawki, choć zgadzam się z Tobą że kiedyś miały inny smak. Na dzikich polach rosną sobie dziko pozostałości po tamtych odmianach i choć wielkością przypominają już raczej poziomki są nadal najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gały bardzo mi się spodobały.... :))) na pewno je zrobię.Truskawki z balsamico też uwielbiam - ciekawa jestem smaku tej Twojej konfitury....Co do poszukiwania starych smaków... nie jestem aż tak zdeterminowana by
      ,, biegać,, po dzikich polach...:))) tymczasem biegam po bazarkach w poszukiwaniu tych najsmaczniejszych truskawek....

      Usuń
  18. Uwielbiam truskawki pod każdą postacią więc będę musiała wypróbować i ten sos :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak ja się Ola cieszę że zaczyna się truskawkowy raj :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam truskawki w każdej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Masz rację też mam wrażenie ze smak truskawek to już nie ten smak co kiedyś. Ja niestety nie mam ogrodu. Ale cały rok na nie czekam i potem jedząc czuję, ze truskawki nie pachną już truskawkami. Sosik pyszny z przyprawami , fajny do naleśników :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger