Padło na ciasto, które od lat piecze moja Mama; do pewnego czasu ciasto to było przeze mnie troszkę niedoceniane, wydawało mi się takie zwyczajne i banalne ale jak się okazuje w prostocie siła. Jest to ciasto którego przygotowanie nie jest skomplikowane i potrzebujemy tylko kilku składników, które zawsze mamy w kuchni. Szybko się je robi więc jest idealne gdy spodziewamy się gości. Poza tym do przygotowania tego ciasta możemy użyć niemal wszystkich owoców, zarówno tych sezonowych, mrożonych jak i tych z puszki; smakiem ciasta możemy się więc cieszyć cały rok....
Moja Mama często piecze wersję z jabłkami lub ze śliwkami a siostra robiąc je korzysta z owoców z puszki: brzoskwiń lub ananasa. Ja uwielbiam je ze śliwkami lub gruszkami a dzisiaj postanowiłam wykorzystać sezonowe truskawki. Bez względu na to jakich owoców używam nigdy ich nie żałuję, bo lubię gdy to ciasto jest mocno owocowe. Moja wersja jest zatem bardzo truskawkowa i z dodatkiem płatków migdałowych. Polecam....
CIASTO OWOCOWE NA OLEJU RZEPAKOWYM
zwykły olej zamieniłam na rzepakowy, który choć znany od lat był przez pewien czas niedoceniany a teraz podobnie jak to ciasto przeżywa swoją drugą młodość...Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego…..warto stosować go w swojej kuchni.
4 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 szkl.mąki pszennej
1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
1/2 szkl.oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
truskawki *( całe) do wypełnienia
płatki migdałowe do posypania
Wymieszać do połączenia składników.
Ciasto wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę**. Na wierzchu poukładać owoce, wciskając je w ciasto. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temp.180 stopni ok. 50- 60 minut w zależności od mocy Waszych piekarników lub do tzw.suchego patyczka ( patyczek może być wilgotny od owoców ale nie może być na nim surowego ciasta...). Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
* w zależności od tego jakich owoców użyjemy zmieniamy też dodatki: jabłka i gruszki można oprószyć przed pieczeniem cynamonem; do ciasta z ananasem lub brzoskwinią dajemy wiórki kokosowe, cukier waniliowy można zastąpić ulubionym aromatem do ciast...
** użyłam formy jak na zdjęciu: szer.w najszerszym miejscu 24 cm, wysoka na 5 cm.;
jeśli Wasza forma będzie większa to ciasto będzie nieco niższe niż moje...
Smacznego....
Dodano do akcji:
Serduszkowe ciasto piękne:)
OdpowiedzUsuńCudowne i smaczne pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak zwykle twoje potrawy prezentują się bardzo apetycznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciasto.
OdpowiedzUsuńa u Ciebie jak zawsze smakowite ciasto :) taki szybkie i proste ciasta są najlepsze jak się ma ochotę na coś słodkiego, a w domu nic nie ma :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle kusisz pysznościami:))
OdpowiedzUsuńPyszności! Koniecznie musze to zrobic!! ^_*
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :) Lubię ze wszystkimi owocami ale najbardziej chyba z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńAle czy ten olej nie traci swoich właściwości w czasie pieczenia?Ciasto mniam.
OdpowiedzUsuńHmmm, olej rzepakowy jest zalecanym olejem do smażenia więc i w pieczeniu sprawdza się idealnie...co do właściwości to zapewne padany na surowo np.z surówką jego właściwości byłyby wykorzystane w 100 % :)
UsuńPysznie nadziane owocami :) Takie ciasta to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie robię podobne z jabłkami:) Zawsze wychodzi i jest dobre:)
OdpowiedzUsuńMmmm ale pyszności. :) Co do mojego ciasta czekoladowego z fasoli....nic a nic nie czuć fasolą. :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pycha i pewnie jest pyszne!
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła teraz taki kawałeczek!!!
Miłego dnia kochana
ooo! jaką masz świetną formę... jestem superfanką truskawek, a Twoje ciacho zjadłabym NA RAZ!
OdpowiedzUsuńwygląda uroczo :)))
OdpowiedzUsuńTakie ciasta lubię, proste, smaczne, aromatyczne. Twoje pięknie wyrosło. Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńCiasta z owocami są najlepsze:) Chętnie wypróbuję Twój przepis. Lubię takie uniwersalne, do których można dodać ulubione owoce.
OdpowiedzUsuńpo prostu ŁADNE:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, chyba skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńto się wyszalałaś 'dzieciaku' :)) fajnie spędzony czas:)
OdpowiedzUsuńa co do ciasta - 1 raz widze taki przepis, ale cos mnie w nim kusi :)
Zapraszam do mnie : ) Pozdrawiam
Owocowe i pyszne! Lubię ciasta na oleju za to, że są wilgotne :)
OdpowiedzUsuńHello Olka!
OdpowiedzUsuńYour cake delicious strawberries!
I do with sour cherries.
A beautiful day my dear!
Kisses and hugs!
You're right Ellena, when the cherries will try them...
UsuńKisses :))
ale fajna foremka, też taką chcę :<
OdpowiedzUsuńfajowe ciacho :) oj widzę ze na blogach królują truskawki, a pomysły na nie sa zaskakujące i pyszne jak tutaj :)
OdpowiedzUsuń