poniedziałek, 2 czerwca 2014

PROSTE CIASTO OWOCOWE NA OLEJU RZEPAKOWYM

 Po wczorajszym Dniu Dziecka spędzonym na koncercie rockowym i 6-u godzinach słuchania rocka progresywnego.... postanowiłam odreagować w kuchni i zrobić dla odmiany coś lekkiego :) prostego i jak najbardziej sezonowego....
Padło na ciasto, które od lat piecze moja Mama; do pewnego czasu ciasto to było przeze mnie troszkę niedoceniane, wydawało mi się takie zwyczajne i banalne ale jak się okazuje w prostocie siła. Jest to ciasto którego przygotowanie nie jest skomplikowane i potrzebujemy tylko kilku składników, które zawsze mamy w kuchni. Szybko się je robi więc jest idealne gdy spodziewamy się gości. Poza tym do przygotowania tego ciasta możemy użyć niemal wszystkich owoców, zarówno tych sezonowych, mrożonych jak i tych z puszki; smakiem ciasta możemy się więc cieszyć cały rok....





Moja Mama często piecze wersję z jabłkami lub ze śliwkami a siostra robiąc je korzysta z owoców z puszki: brzoskwiń lub ananasa. Ja uwielbiam je ze śliwkami lub gruszkami a dzisiaj postanowiłam wykorzystać sezonowe truskawki. Bez względu na to jakich owoców używam nigdy ich nie żałuję, bo lubię gdy to ciasto jest mocno owocowe. Moja wersja jest zatem bardzo truskawkowa i z dodatkiem płatków migdałowych. Polecam....




CIASTO OWOCOWE NA OLEJU RZEPAKOWYM
zwykły olej zamieniłam na rzepakowy, który choć znany od lat był przez pewien czas niedoceniany a teraz podobnie jak to ciasto przeżywa swoją drugą młodość...Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego…..warto stosować go w swojej kuchni.

4 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 szkl.mąki pszennej
1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
1/2 szkl.oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia


truskawki *( całe) do wypełnienia
płatki migdałowe do posypania




Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i olej rzepakowy.
Wymieszać do połączenia składników.
Ciasto wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę**. Na wierzchu poukładać owoce, wciskając je w ciasto. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Piec w temp.180 stopni ok. 50- 60 minut w zależności od mocy Waszych piekarników lub do tzw.suchego patyczka ( patyczek może być wilgotny od owoców ale nie może być na nim surowego ciasta...). Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

* w zależności od tego jakich owoców użyjemy zmieniamy też dodatki: jabłka i gruszki można oprószyć przed pieczeniem cynamonem; do ciasta z ananasem lub brzoskwinią dajemy wiórki kokosowe, cukier waniliowy można zastąpić ulubionym aromatem do ciast...
** użyłam formy jak na zdjęciu: szer.w najszerszym miejscu 24 cm, wysoka na 5 cm.;
jeśli Wasza forma będzie większa to ciasto będzie nieco niższe niż moje...



Smacznego....


Dodano do akcji:
Milion smaków truskawek

27 komentarzy:

  1. Cudowne i smaczne pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle twoje potrawy prezentują się bardzo apetycznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a u Ciebie jak zawsze smakowite ciasto :) taki szybkie i proste ciasta są najlepsze jak się ma ochotę na coś słodkiego, a w domu nic nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Koniecznie musze to zrobic!! ^_*

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne :) Lubię ze wszystkimi owocami ale najbardziej chyba z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale czy ten olej nie traci swoich właściwości w czasie pieczenia?Ciasto mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, olej rzepakowy jest zalecanym olejem do smażenia więc i w pieczeniu sprawdza się idealnie...co do właściwości to zapewne padany na surowo np.z surówką jego właściwości byłyby wykorzystane w 100 % :)

      Usuń
  7. Pysznie nadziane owocami :) Takie ciasta to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja właśnie robię podobne z jabłkami:) Zawsze wychodzi i jest dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm ale pyszności. :) Co do mojego ciasta czekoladowego z fasoli....nic a nic nie czuć fasolą. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda pycha i pewnie jest pyszne!
    Chętnie bym zjadła teraz taki kawałeczek!!!
    Miłego dnia kochana

    OdpowiedzUsuń
  11. ooo! jaką masz świetną formę... jestem superfanką truskawek, a Twoje ciacho zjadłabym NA RAZ!

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie ciasta lubię, proste, smaczne, aromatyczne. Twoje pięknie wyrosło. Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasta z owocami są najlepsze:) Chętnie wypróbuję Twój przepis. Lubię takie uniwersalne, do których można dodać ulubione owoce.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne ciacho, chyba skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. to się wyszalałaś 'dzieciaku' :)) fajnie spędzony czas:)
    a co do ciasta - 1 raz widze taki przepis, ale cos mnie w nim kusi :)
    Zapraszam do mnie : ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Owocowe i pyszne! Lubię ciasta na oleju za to, że są wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Hello Olka!
    Your cake delicious strawberries!
    I do with sour cherries.
    A beautiful day my dear!
    Kisses and hugs!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. You're right Ellena, when the cherries will try them...
      Kisses :))

      Usuń
  18. ale fajna foremka, też taką chcę :<

    OdpowiedzUsuń
  19. fajowe ciacho :) oj widzę ze na blogach królują truskawki, a pomysły na nie sa zaskakujące i pyszne jak tutaj :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger