Uwielbiam je i polecam :)
POWIDŁA ŚLIWKOWE Z ORZECHAMI I MIODEM
2 kg śliwek węgierek ( dobrze dojrzałych)
2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych ( pokrojonych na mniejsze kawałki)
miód do smaku
Umyte śliwki osacząmy i usuwamy pestki.
Wkładamy do garnka do smażenia powideł ( taki, który się nie przypala; bardzo dobrze sprawdza się tu blaszka od prodiża). Smażymy do rozgotowania owoców.
Drugiego i trzeciego dnia smażymy śliwki po 1godzinie dziennie, mieszając.
Trzeciego dnia pod koniec procesu smażenia dodałam posiekane orzechy i miód do smaku ( 4-6 łyżek). Następnie wstawiamy powidła bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1/2- 1 godziy * Gotowe przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Zakrecamy.
* proces pieczenia w piekarniku ma na celu poza zmiękczeniem orzechów także
wysuszenie powideł. Nie musimy mieszać już masy ale ze względu na różne piekarniki sugeruję kontrolować cały proces by uniknąć spalenia, jeśli to konieczne obniżyć temperaturę.
Smacznego....
Dodano do akcji
Takich jeszcze nie robiłam :) Chyba w tym roku muszę to zmienić :)
OdpowiedzUsuńPopieram wszelkie tego typu eksperymenty. Jestem bardzo ciekawa smaku tych powideł:)
OdpowiedzUsuńSmak....mocno śliwkowy, niezbyt słodki ( słodkość dostosowalam do swoich kubków smakowych), miód zresztą
Usuń,, słodzi,, całkiem inaczej niż cukier, moim zdaniem,, subtelniej,,....z wyczuwalną nutą orzechów włoskich i delikatną ich chrupkością. Mnie to wszystko razem bardzo odpowiada i na pewno w przyszłym roku zrobię ponownie a może i w tym.... kolejną porcję... :) pozdrawiam.
Już sama nazwa brzmi pysznie :)))
OdpowiedzUsuńPrzyjemnego tygodnia życze.
Mnie niestety brak i czasu i cierpliwości ,ale podziwiam Twoje i zazdroszczę cudownego smaku powideł domowych.
OdpowiedzUsuńTe robimy powidła, ale z orzechami jeszcze nie jadłam. piękne słoiczki kochana!
OdpowiedzUsuńTaka cudna jesienna sesja!
Buziaki
Ja bym się skusiła, wygląda przepysznie te chrupiące świeże orzeszki w środku to świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńWszystko co najlepsze ukryte w jednym słoiczku *.*
OdpowiedzUsuńHello Olka!
OdpowiedzUsuńDelicious plum jam with nuts and honey!
A beautiful week my dear!
Kiss and hug!
Powidła cudne :) ja też już zrobiłam zapas na zimę, ale nastawiłam się w tym roku na czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńzapraszam: www.filizanka-smakow.blogspot.com
Bardzo fajne połączenie, podoba mi się pomysł dodania orzechów do powideł :)
OdpowiedzUsuńO...lala jakie pyszne powidełka. :)
OdpowiedzUsuńKolejne pyszności zapakowane w słoiczki :)
OdpowiedzUsuńOj ale mam smaka na te powidła :-) super połaczenia :-) z chęcią bym zabrała jeden słoiczek :-)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, połączenie smaków idealne, już czuję, jak smakuje z chrupiącą bułeczką :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe powidła,nie ma nic lepszego:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, pycha :)
OdpowiedzUsuńbardzo zaskakujące połączenie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń....ale naprawdę pyszne :) polecam.
UsuńZrobiłam się głodna, z chęcią bym spróbowała. :-)
OdpowiedzUsuńorzechy w powidłach? woow! super pomysł!
OdpowiedzUsuńPowidła śliwkowe to moje ulubione! Ty jeszcze pysznie je wzbogaciłaś!
OdpowiedzUsuńsama robić nie będę, ale nie ukrywam, że słoiczek bym chętnie przygarnęła :)
OdpowiedzUsuń)))) w tym sezonie mam ich zbyt mało na dzielenie się ale.....z myślą o wszystkich nie mających czasu i nie lubiących dlugo stać przy kuchni będzie u mnie niebawem przepis na szybki jabłkowo - landrynkowy mus z jabłek. Też pyszny :)
Usuńpyyycha! moje ulubione!
OdpowiedzUsuńA ja tylko truskawkowe dżemy jadam i to w niewielkich ilościach... Wiem, że dużo smaków mi umyka, ale słodycze w słoikach nie potrafią mnie skusić ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy "7 faktów o mnie", może skorzystasz? Na pewno wszyscy chętnie przeczytają :-)
UsuńDziękować :)
UsuńCiekawie dobrałaś składniki, na bułeczkę do szklanki mleka idealne :)
OdpowiedzUsuńJak nie przepadam za powidłami śliwkowymi to Twoje wyglądają bosko. Muszę być wspaniałe. I mimo, że mam uczulenie na miód to bym się skusiła. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :)
Fantastyczny przepis! Orzechy i miód - cudo!
OdpowiedzUsuńWspaniałe powidła :) Wiesz... Nie próbowałam jeszcze takiej wersji :) Musze to zmienić !
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj :)
UsuńMmm ten przepis brzmi przepysznie!Uwielbiam powidła śliwkowe,a w towarzystwie miodu i orzechów to musi być dopiero nieziemsko przepyszne:-)
OdpowiedzUsuńSłoiczek dla mnie odłożony:)?
OdpowiedzUsuń:))) a pewnie! :)
UsuńPysznie wyglądają powidła i na zdjęciu i przyjemnie dla zmysłów czyta się przepis.
OdpowiedzUsuńI podziwiam Cię, za kulinarną fantazję :)
Dziękuję i zapraszam częściej do siebie :) powidła polecam...
UsuńTo połączenie musi być pyszne
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kombinacje:)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie ! Super przepis :) dodaje do zeszytu !
OdpowiedzUsuńPołączenie smakowe idealne. Orzechy i śliwki bardzo się lubią, a dodatek miody czyni je bardziej wyrafinowanymi :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł z tymi orzechami, takie powidła muszą smakować zupełnie wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze lubiłam pomagać w robieniu dżemów i powideł, podjadać, jak Mama czy Babcia nie patrzyły ;) Słodkie wspomnienia :)
Jaka cudna wersja powideł. Sama chętnie bym się poczęstowała.
OdpowiedzUsuńTy to zawsze masz pyszne pomysły. "Kradnę przepis" :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Super połączenie! :) Uwielbiam takie słodycze, więc na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa się skuszę! Kombinacja smakowa w moim stylu :) Najchętniej z samego słoika bym wyjadała :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Powidła śliwkowe robię w domu sama, jak również czasami kupuję gotowe w sklepie. Jednymi z moich ulubionych są produkty Herbapolu - https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe. Ich powidła bardzo mi smakują i co najważniejsze nie zawierają żadnej chemii (konserwantów). Zawsze przed zakupem zwracam uwagę na takie rzeczy.
OdpowiedzUsuń