piątek, 21 listopada 2014

MAKOWE NALEŚNIKI ZE ŚLIWKAMI I LODAMI KOKOSOWYMI

Witajcie :) Na jesienne smutki, na szarość za oknem, na brak słońca..... na leniwe śniadanie czy popołudniowy deser, jak wolicie. Zróbcie, zjedzcie a poprawa humoru gwarantowana :) jest tylko jeden warunek, zróbcie z całej porcji i podzielcie się z bliskimi ;)  Smacznego....




NALEŚNIKI MAKOWE Z NADZIENIEM ŚLIWKOWYM I LODAMI
proporcje na 4-6 porcji

NA CIASTO :
150 g mąki 
300 ml. mleka
2 jajka 
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 
40 g gotowej masy makowej ( można zastąpić ew. suchym makiem)

30 g masła do smażenia 


Z podanych składników przyrządzić gładkie ciasto naleśnikowe, na końcu dodając masę makową.  Smażyć kolejno 4-6 dużych naleśników każdorazowo dodając na patelnię 5 g masła. Trzymać naleśniki w cieple np. w piekarniku nagrzanym do 80 stopni.




NA SOS ŚLIWKOWY :
1 słoik śliwek z soku tj. ok. 385 g po osączeniu ( można zastąpić mrożonymi śliwkami dodając do nich odrobinę wody i cukier do smaku, gotować do miękkości i zagęścić skrobią) 
laska cynamonu 
1-2 łyżeczek skrobi ziemniaczanej 

Śliwki odcedzić a sok zagotować z laską cynamonu.
Skrobię ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do soku, by go zagęścić. Dołożyć śliwki i trzymać w cieple.





Do podania:
 6 łyżek powideł lub gęstego dżemu śliwkowego, 
500 ml. lodów kokosowych lub waniliowych

Naleśniki smarować powidłami śliwkowymi, zwinąć w rulon i każdy przekroić na pół. Na talerze wyłożyć porcję ciepłego sosu śliwkowego, naleśnik i porcję lodów.
Udekorować miętą i podawać.

.

Smacznego... 


Dodano do akcji :


Placuszki i racuszki

31 komentarzy:

  1. Naleśniki, sos i lody - czego chcieć więcej?! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł, wyglądają pysznie, a może się wproszę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj Marzenko jutro na śniadanko ;) mam ochotę na powtórkę :))

      Usuń
  3. uwielbiam naleśniki, chyba wproszę się do Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, makowych jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ...ależ dobrze trafiałam, nie jadłam takich pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja dawno nie jadłam takich naleśników,ale mi smaku narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana, po pierwsze naleśniki wyglądają obłędnie, po drugie, cudownie je podałaś:) Porcelana przepiękna!
    cudownego weekendu, buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Natalko... za wszystko :) również miłego weekendu :))

      Usuń
  8. ale pyszne :-) takich naleśników wciągnęłabym co najmniej 5!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Ty łasuch jesteś :) prawdę mówiąc to trudno skończyć na jednym :))

      Usuń
  9. pyszny pomysł na obiad lub deser :))

    OdpowiedzUsuń
  10. jakoś mi naleśniki nie wychodzą...

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach, po prostu rewelacja... Rozpływam się :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak zwykle u ciebie smakowicie :) Narobiłaś mi ochoty na naleśniki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. No nie powiem.... zaszalałaś. Tyle pyszności w jednym daniu. Jestem chętna na taki deser:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio mam fazę na mak, tym bardziej twoje naleśniki przypadły mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ola,nominuję Cię do Pozytywnej zabawy-mam nadzieję,że weźmiesz udział.Zajrzyj do mnie na bloga po szczegóły:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Danie na pewno pyszne, ale moją uwagę przykuła piękna zastawa! <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Co za pomysł! ;) Ewenement te naleśniki i jak uroczo podane! A jaaaka cudna zastawa!! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Reniu za odwiedziny :) naleśniki pycha!

      Usuń
  18. To jest po prostu fantastyczne! Naleśniki, mak , lody - same pyszności! Jaka piękna niebieska porcelana! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękna zastawa i świetny pomysł na smakowite naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ekstra przepis - muszę koniecznie go wypróbować. Uwielbiam naleśniki na słodko. Dodaję do nich zazwyczaj syropu klonowego oraz dżemu. Same ciasto robię wg porad zawartych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Aby ciasto się udało ważny jest odpowiedni typ mąki oraz kolejność mieszania składników na ciasto. Nie bez znaczenia pozostaje też sama patelnia, która powinna posiadać grube dno.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger