DŻEM TRUSKAWKOWY Z KWIATKAMI BZU CZARNEGO
1 kg niedużych truskawek
1 i 1/2 szkl. cukru
10 - 15 baldachów kwiatów bzu czarnego
- wcześniej oczyścić i odciąć same kwiatki
sok z 1/2 cytryny + otarta skórka
Oczyszczone truskawki zasypać cukrem i odstawić na noc.
Nastepnego dnia dodać sok, skórkę z cytryny i gotować (najpierw zrobi nam się kompot) do odparowania i zgęstnienia całości. Ja gotowałam ok. 1 godziny.
Pod koniec czasu gotowania dodać kwiatki. Gotowy przełożyć do słoiczków.
Ponieważ podczas tego procesu truskawki całkowicie się rozgotowały a chciałam mieć trochę w całości zrobiłam tak ... odstawiłam dżem na noc a na drugi dzień dodałam do niego dwie garstki małych truskawek (całe lub przekrojone na pół).
Ponownie gotowałam dżem ok. 50 minut, mieszając od czasu do czasu.
Gdy zaczął gęstnieć i przypominał niezbyt gęsty kisiel gorący przełożyłam do wyparzonych słoiczków.
UWAGI :
Cukier - jak dla mnie to wystarczająca ilość ale można zwiększyć w razie potrzeby
Kwiatki - można dodać tak jak u mnie lub jeśli nie chcemy mieć ich w gotowym dżemie trzeba umieścić baldachy w kawałku gazy, zawiązać ją i taką umieścić w gotujących się truskawkach. Gdy dżem będzie gotowy gazę z kwiatkami wyjąć, odcisnąć i wyrzucić. Zyskamy aromat, bez kwiatków w gotowym produkcie.
Konsystencja - bez dużej ilości cukru i środków żelujących udało się uzyskać dżemik o wystarczająco gęstej konsystencji, nie spływającej z kanapki.
Czas gotowania / większa gęstość - można przygotować korzystając z żelfiksu lub cukru żelującego w proporcjach zgodnie z opisem na opakowaniu.
Zapach gotującego się dżemu to zapach obłędny, smak zaś z wyraźną nutą kwiatów bzu - kwintesencja czerwca w słoiku :)
Smacznego......
Dodaję do akcji:
Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥,
yudemere
taki dżem to prawdziwy rarytas :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, domowy, bez zagęstników, z niewielką iloscią cukru... do tego z ciekawą nutką kwiatową :)
Usuńale super dodatek do dżemu :) muszę nazbierać tego czarnego bzu i tez coś wykombinować :):) Słonecznego weekendu :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :) udanego weekendu, pozdrawiam :)
UsuńTo musi być dopiero raj dla podniebienia!!!!
OdpowiedzUsuńcudownego weekendu:)
Wzajemnie Natalko, dużo słońca :)
UsuńMniam jakie pyszności :-) uwielbiam dżem truskawkowy :-) ale z kwiatami bzu jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, intrygująco zmieniają smak :)
UsuńNigdy nie robiłam takiego dżemu z bzem. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńo rany nie wiedziałm ze z kwatów bzu można takie cuda robić dzemy marynowanie o kurcze musze wypróbowac koniecznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co truskawkowe, a Twój dżem na pewno miło by połechtał moje kubki smakowe, chętnie zjadłabym go na dzisiejsze śniadanie i nie tylko. Udanego weekendu:)))
OdpowiedzUsuńNa śniadanko pycha! :) równie udanego weekendu :)
UsuńDżemik pierwsza klasa :) Super! Alternatywa dla klasycznego truskawkowca :) Z wielką chęcią bym skosztowała. Dla mnie to zupełna nowość. Choć smak bzu znam z innych napojów czy dań. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie smakołyki domowe:D
OdpowiedzUsuńPycha... I jak każdy zapalony troskawożerca, gdy zobaczyłam tę łyżkę z dżemem.. chciałam ją już wpakować do buzi, szkoda, że to zdjęcie, bo wygląda tak realnie, że aż boli :} Mniam mniam mniam :))
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPyszny dżemik, musi smakować rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńPyszota ,tylko tyle.
OdpowiedzUsuńMogę się domyślać, że smakował wspaniale :) Uwielbiam dżem na chlebie z masłem :P
OdpowiedzUsuńZ masłem obowiązkowo :)
UsuńO tak, potwierdzamy, że zapach gotującego się dżemu to zapach po prostu genialny :D Teraz taki dżemik zjeść z mięciutką bułeczką i szklanką mleka :D
OdpowiedzUsuńA tutaj pachną jeszcze kwiatki więc obłęd razy 2::))) z bułeczką i mleczkiem mmmmm pycha! Ja lubię jeszcze z białym serem :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńRzadko jadam dżemy, ale jeśli już to właśne truskawkowy, ewentualnie pomarańczowy, pozostali domownicy - tak samo. Jacyś tacy mało dżemowi jesteśmy. Nawet do naleśników wybieram syropy np. klonowy :-)
OdpowiedzUsuńDobrym syropem też nie pogardzę :) do placuszków na przykład ale naleśniory jakoś tak wolę z dżemem :)
UsuńPomarańczowy też jest pyszny. :-)
UsuńTeż lubię :)
UsuńMusi być cudny :)
OdpowiedzUsuńja sobie również zaplanowałam w tym roku zrobić taki dżem, a Twój przepis i zdjećia jeszcze bardziej mnie przekonały:)
OdpowiedzUsuńOla świetny dżemik, bardzo mnie zaintrygował :)
OdpowiedzUsuńz gofrem zjadła:) bym
OdpowiedzUsuńPomysł mi się podoba:) Lubię wszelkie domowe przetwory, a tym czarnym bzem mnie zaintrygowałaś.
OdpowiedzUsuńLubię dżemy, a ten wygląda bardzo zachęcająco. :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dołączam do obserwujących. :-)
Ten dżem musi wspaniale smakować, ach, mieć chociaż jeden słoiczek tych pyszności ;)
OdpowiedzUsuńO tak! To musi być genialny smak :)
OdpowiedzUsuńKwiaty bzu czarnego dodatkowo robią świetny aromat w dżemie;)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się teraz cieplutki naleśnik z tym dżemem...chyba bym odleciała:)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczny ten Twój dżemik, świeżutka bułeczka, deczko masełka i on w roli głónej, uczta :)
OdpowiedzUsuńChętnie posmaruję nim kromeczkę chleba, a zimą będzie idealny do naleśników :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, truskaweczki :)
OdpowiedzUsuńJedna z niewielu słodkich przystawek jakie lubie :-p.
OdpowiedzUsuńKwiaty bzu mają na prawdę wyjątkowy smak, żałuję, że jakiś "ekologiczny" nie rośnie blisko mnie.
OdpowiedzUsuńBlisko mnie to też same nieekologiczne - park w centrum miasta, nawet pod oknem mi dwa krzaczory kwitną i pachną .....ale do przetworów ruszyłam do znajomych na wioskę i kilka baldachów skubnełam :)
UsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńŚwietny! Bardzo lubię to połączenie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :) Też się muszę wziąć za dżemy w końcu :)
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy dżem! Musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńAch te domowe dżemiki:)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że do dżemu z truskawek można dodać bzu - jestem zaskoczona... Sama, nie mam jednak zbyt wiele czasu an to, aby samodzielnie przygotowywać przetwory, dlatego zazwyczaj je kupuję. Moimi ulubionymi są powidła śliwkowe, dostępne w ofercie firmy https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe
OdpowiedzUsuń