Pamiętacie lody z kwiatkami bzu..? Tak naprawdę to dopiero początek nomen omen góry lodowej :) lody laurowe, lody pietruszkowe, z pieprzem, a może borowikowe...? Te ostatnie to hit na salonach... Znacie mnie już na tyle, by wiedzieć, że jak tylko dorwę jakiś kolejny intrygujący przepis to na 100 % go dla Was przygotuję, co nie znaczy bynajmniej, że nie lubię lodów o bardziej tradycyjnych smakach. Niemniej każdy wie jak smakują lody truskawkowe czy waniliowe a ja lubię to ryzyko, niepewność i podniecenie towarzyszące przygotowywaniu smaków nieoczywistych. Efekt jak dotąd zawsze zadowalający :) Tym razem padło na lody pomidorowe z pomidorowym karmelem. Niezwykle oryginalny smak a pomidorowy karmel rozwala system :) zapraszam...
LODY POMIDOROWE Z POMIDOROWYM KARMELEM
magazyn Kuchnia
3 żoltka
200 g cukru
3 łyżki oliwy extra vergine
375 ml mleka 3,2 % tluszczu
125 ml śmietanki 36 %
2 łyżki przecieru pomidorowego
lub koncentratu dobrej jakości
sok z 1/2 cytryny
45 ml limoncello
opcjonalnie do podania wiórki parmezanu, listki bazyli
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy oliwę aż powstanie jednolita emulsja. Mleko, śmietankę i przecier pomidorowy podgrzewamy na średnim ogniu nie dopuszczając do zagotowania.
Stopniowo i powoli dodajemy gorący płyn cienką strużką do żółtek cały czas miksując. Całość ponownie stawiamy na gazie i podgrzewamy aż troszkę zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia * jeśli użyliśmy przecieru całość przecedzić przez sitko*
NA KARMEL :
1 pomidor malinowy
50 g cukru
70 ml wody
Pomidora miksujemy i przecieramy przez sito. Wodę z cukrem gotujemy aż powstanie jasny karmel. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ok 1/2 szkl. pomidorowego puree. Mieszamy i ponownie stawiamy na gazie by rozpuścić ew. grudki. Studzimy.
Lody podajemy z karmelem pomidorowym, opcjonalnie z wiórkami parmezanu i bazylią.
Smacznego...
Dodaję do akcji:
.
Jaki ciekawy pomysł, wow! Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPrzepis mega! Jeszcze nigdy nie słyszałam o takim smaku i nie ukrywam bardzo mnie intryguje:)))
OdpowiedzUsuńMnie też mega,, zakręcił,, ten przepis :) nie wykluczam powtórki :))
UsuńPróbujemy sobie wyobrazić ten smak, szczególnie pomidorowego karmelu ale nie mamy chyba wystarczającej wyobraźni xD Smaki dla naprawdę odważnych :)
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom ( tudzież naszej wyobraźni...) smak samych lodów i karmelu jest dość suptelny :) ale to prawda, że trzeba odwagi, by w ogóle przystąpić do realizacji przepisu ;)
UsuńW życiu bym nie wpadła na tak zwariowany pomysł, ale właściwie czemu nie? Dopisuję do listy do zrobienia w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńNie no, teraz to mnie zatkało! Mega ciekawy pomysł! Takie lody yo muszą naprawdę świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńOla ty kulinarny wariacie! :) Powinnaś otworzyć własną budkę z takimi lodami :)
OdpowiedzUsuńWłasna budka z lodami to brzmi... fajnie :)
UsuńZrobiłam w tym roku lody z buraka, ale pomidorowe?! Zatkało mnie ;) Coś czuję, że nie wytrzymam i przygotuję je niebawem!
OdpowiedzUsuńJa buraczkowym też nie przepuszę ;) a pomidorowe polecam, ciakawy smaczek ;)
UsuńOch ty gwiazdo zawsze wymyślisz coś cudownego i innego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, tak już ze mną jest, że pociągają mnie nietypowe smaki :)
UsuńWspaniały pomysł, z chęcią takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńbardzo interygujący pomysł na lody :) jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połaczenia smakowe
OdpowiedzUsuńWow, ależ pomysłowo, z chęcią bym posmakowała!:)
OdpowiedzUsuńojejusie lody z pomidora?:D a to psikus:D
OdpowiedzUsuńPsikus pomidorowy :D
UsuńOjjjj lody pomidorowe? Zdecydowanie nie dla mnie :-D.
OdpowiedzUsuńOjjjj ;)
Usuńsama jakoś boję się zaryzykować takie nietypowe lody, ale na spróbowanie jestem jak najbardziej otwarta. O borowikowych też słyszałam, kuszą niesamowicie;)
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńJednak ja bym się nie skusiła.
Genialne! Nigdy bym nie wpadła na pomysł zrobienia lodów pomidorowych ;) Chetnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńalez cudny pomysł:) takie lody to jest cos!
OdpowiedzUsuńA żeś Ola zaszalałaaaaaaaaaaa :)) Lody wyglądają bardzo atrakcyjnie. Robiłam powidła z pomidorów na słodko i się sprawdziły, wierzę że i ta wersja jest udana :)
OdpowiedzUsuńNa takie powidła to mam ochotę Elu :)
UsuńOjej,jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńłał, świetny przepis! mniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńJestem pod ważeniem tego przepisu, odważna jesteś :D Intrygują mnie te lody :D
OdpowiedzUsuńCiekawe, ale mimo, że lubię pomidory, to nie wiem czy bym się odważyła :)
OdpowiedzUsuńWow, to się nazywa fantazja kulinarna! Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńOdważne połączenie :D
OdpowiedzUsuńależ wspaniale to brzmi i jeszcze pyszniej wygląda. super!
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że można tak kombinować z lodami :D
OdpowiedzUsuńjadłam pomidorowe kupne- były pyszne i przypuszczam, ze Twoje jeszcze lepsze:)
OdpowiedzUsuńW życiu bym nie wpadła na pomysł by kupić/zrobić lody pomidorowe. Bardzo jestem ciekawa smaku!
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym chętnie!
OdpowiedzUsuńOooo takim smaku lodów to jeszcze nie słyszałam;) będę musiała spróbować;)
OdpowiedzUsuńAle oryginalny pomysł Totalnie mnie zaskoczyłaś, bo sam nigdy bym nie wpadła na ukręcenie takich lodów :D
OdpowiedzUsuńNo i ja sama nie wpadłam ;) ale pomysł na tyle mi się spodobał, by zaryzykować i nie żałuję :)
UsuńSłyszałam o różnych dziwnych smakach. Jakoś jeszcze mnie nie przekonały, ale nie mówię, że bym nie sproobowała. Twoje wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńJa mam dokładnie odwrotnie, dziwne smaki mnie kuszą i pociągają ale....w granicach zdrowego rozsądku tzn. nigdy nie zrobię i nie zjem lodów bekonowych, tuńczykowych czy z.... ludzkiego mleka ;)
UsuńOdważne połączenie:)
OdpowiedzUsuńPyszności. ;-)
OdpowiedzUsuń3 łyżki oliwy extra vergine ,kiedy sie dodaje?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam bardzo za to niedopatrzenie. Oliwę dodaje się stopniowo do utartych z cukrem żółtek mieszając aż powstanie jednolita emulsja.
Usuń