sobota, 8 sierpnia 2015

LODY POMIDOROWE Z POMIDOROWYM KARMELEM

Witajcie :) sierpień to bez wątpienia miesiąc pomidorów, tych pysznie dojrzałych, pachnących i smacznych....  czy jedliście już lody pomidorowe...? Trzeba przyznać, że jeśli chodzi o tzw. trendy w lodach to pojawiają się naprawdę oryginalne i niespotykane smaki: pamiętacie moje lody z topinamburu  inspirowane przepisem Amaro...?PS. zdjęcia to są tam zdecydowanie do wymiany ;)
Pamiętacie lody z kwiatkami bzu..? Tak naprawdę to dopiero początek nomen omen góry lodowej :) lody laurowe, lody pietruszkowe, z pieprzem, a może borowikowe...? Te ostatnie to hit  na salonach... Znacie mnie już na tyle, by wiedzieć, że jak tylko  dorwę  jakiś kolejny intrygujący przepis to na 100 % go dla Was przygotuję, co nie znaczy bynajmniej, że nie lubię lodów o bardziej tradycyjnych smakach. Niemniej każdy wie jak smakują lody truskawkowe czy waniliowe a ja lubię to ryzyko, niepewność i podniecenie towarzyszące przygotowywaniu smaków nieoczywistych.  Efekt jak dotąd zawsze zadowalający :) Tym razem padło na lody pomidorowe z pomidorowym karmelem. Niezwykle oryginalny smak a pomidorowy karmel rozwala system  :)  zapraszam...


LODY POMIDOROWE Z POMIDOROWYM KARMELEM 
magazyn Kuchnia 

3 żoltka 
200 g cukru 
3 łyżki oliwy extra vergine 
375 ml mleka 3,2 % tluszczu
125 ml śmietanki 36 %
2 łyżki przecieru pomidorowego 
lub koncentratu dobrej jakości 
sok z 1/2 cytryny 
45 ml limoncello
 opcjonalnie do podania wiórki parmezanu, listki bazyli


Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.  Stopniowo dodajemy oliwę aż powstanie jednolita emulsja. Mleko, śmietankę i przecier pomidorowy podgrzewamy na średnim ogniu nie dopuszczając do zagotowania.
Stopniowo i powoli dodajemy gorący płyn cienką strużką do żółtek cały czas miksując. Całość ponownie stawiamy na gazie i podgrzewamy aż troszkę zgęstnieje.  Zdejmujemy z ognia * jeśli użyliśmy przecieru całość przecedzić przez sitko*
Dodajemy sok z cytryny, limoncello.  Dobrze schładzamy i mrozimy zgodnie z instrukcją maszynki do lodów.  Można zamrozić bez maszyny, przez 2-3 godziny mieszając masę podczas zamrażania co 30 minut.



NA KARMEL :
1 pomidor malinowy
50 g cukru
70 ml wody

Pomidora miksujemy i przecieramy przez sito. Wodę z cukrem gotujemy aż powstanie jasny karmel. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ok 1/2 szkl. pomidorowego puree.  Mieszamy i ponownie stawiamy na gazie by rozpuścić ew. grudki. Studzimy.



Lody podajemy z karmelem pomidorowym, opcjonalnie z wiórkami  parmezanu i bazylią.

Smacznego...

Dodaję do akcji:

Akcja lodowa 2015
.

47 komentarzy:

  1. Jaki ciekawy pomysł, wow! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis mega! Jeszcze nigdy nie słyszałam o takim smaku i nie ukrywam bardzo mnie intryguje:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też mega,, zakręcił,, ten przepis :) nie wykluczam powtórki :))

      Usuń
  3. Próbujemy sobie wyobrazić ten smak, szczególnie pomidorowego karmelu ale nie mamy chyba wystarczającej wyobraźni xD Smaki dla naprawdę odważnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom ( tudzież naszej wyobraźni...) smak samych lodów i karmelu jest dość suptelny :) ale to prawda, że trzeba odwagi, by w ogóle przystąpić do realizacji przepisu ;)

      Usuń
  4. W życiu bym nie wpadła na tak zwariowany pomysł, ale właściwie czemu nie? Dopisuję do listy do zrobienia w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie no, teraz to mnie zatkało! Mega ciekawy pomysł! Takie lody yo muszą naprawdę świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ola ty kulinarny wariacie! :) Powinnaś otworzyć własną budkę z takimi lodami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam w tym roku lody z buraka, ale pomidorowe?! Zatkało mnie ;) Coś czuję, że nie wytrzymam i przygotuję je niebawem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja buraczkowym też nie przepuszę ;) a pomidorowe polecam, ciakawy smaczek ;)

      Usuń
  8. Och ty gwiazdo zawsze wymyślisz coś cudownego i innego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, tak już ze mną jest, że pociągają mnie nietypowe smaki :)

      Usuń
  9. Wspaniały pomysł, z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo interygujący pomysł na lody :) jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe połaczenia smakowe

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, ależ pomysłowo, z chęcią bym posmakowała!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ojejusie lody z pomidora?:D a to psikus:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojjjj lody pomidorowe? Zdecydowanie nie dla mnie :-D.

    OdpowiedzUsuń
  15. sama jakoś boję się zaryzykować takie nietypowe lody, ale na spróbowanie jestem jak najbardziej otwarta. O borowikowych też słyszałam, kuszą niesamowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaki ciekawy pomysł :)
    Jednak ja bym się nie skusiła.

    OdpowiedzUsuń
  17. Genialne! Nigdy bym nie wpadła na pomysł zrobienia lodów pomidorowych ;) Chetnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  18. alez cudny pomysł:) takie lody to jest cos!

    OdpowiedzUsuń
  19. A żeś Ola zaszalałaaaaaaaaaaa :)) Lody wyglądają bardzo atrakcyjnie. Robiłam powidła z pomidorów na słodko i się sprawdziły, wierzę że i ta wersja jest udana :)

    OdpowiedzUsuń
  20. łał, świetny przepis! mniam, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jestem pod ważeniem tego przepisu, odważna jesteś :D Intrygują mnie te lody :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawe, ale mimo, że lubię pomidory, to nie wiem czy bym się odważyła :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wow, to się nazywa fantazja kulinarna! Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  24. ależ wspaniale to brzmi i jeszcze pyszniej wygląda. super!

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie wiedziałam, że można tak kombinować z lodami :D

    OdpowiedzUsuń
  26. jadłam pomidorowe kupne- były pyszne i przypuszczam, ze Twoje jeszcze lepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  27. W życiu bym nie wpadła na pomysł by kupić/zrobić lody pomidorowe. Bardzo jestem ciekawa smaku!

    OdpowiedzUsuń
  28. Oooo takim smaku lodów to jeszcze nie słyszałam;) będę musiała spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale oryginalny pomysł Totalnie mnie zaskoczyłaś, bo sam nigdy bym nie wpadła na ukręcenie takich lodów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i ja sama nie wpadłam ;) ale pomysł na tyle mi się spodobał, by zaryzykować i nie żałuję :)

      Usuń
  30. Słyszałam o różnych dziwnych smakach. Jakoś jeszcze mnie nie przekonały, ale nie mówię, że bym nie sproobowała. Twoje wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam dokładnie odwrotnie, dziwne smaki mnie kuszą i pociągają ale....w granicach zdrowego rozsądku tzn. nigdy nie zrobię i nie zjem lodów bekonowych, tuńczykowych czy z.... ludzkiego mleka ;)

      Usuń
  31. 3 łyżki oliwy extra vergine ,kiedy sie dodaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam bardzo za to niedopatrzenie. Oliwę dodaje się stopniowo do utartych z cukrem żółtek mieszając aż powstanie jednolita emulsja.

      Usuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger