wtorek, 20 października 2015

TARTA Z CZEREMCHĄ

Witajcie :) dzisiaj C jak czeremcha.  Znacie te owoce?
Przyznam, że słysząc to słowo mam kilka skojarzeń: po pierwsze nasza rodzima wersja a'la ,, Pachnidło,,... czyli ,,Jasminum,, Jana Jakuba Kolskiego. Znacie ten film..?
Opowiada o miasteczku Jaśminów, gdzie w klasztorze kamedułów służą zakonnicy: bracia Śliwa, Czereśnia, Czeremcha; tak się nazywają bo tak pachną: śliwą, czereśnią, czeremchą.  Super rola Gajosa grającego brata Zdrówko oraz fantastyczna rola małej Eugieni. Klimatyczny i przepełniony zapachami film....  Ponadto kojarzę drzewo czeremchowe i odurzający zapach jego kwiatów z rodzinnych stron ,, po drodze do szkoły,,...  drugie takie odnalazłam w parku pod blokiem ale o tym, że owoce są jadalne do niedawna nie miałam bladego pojęcia.
Człowiek uczy się całe życie....



No ale wróćmy do samych owoców czeremchy...
Gdy otrzymałam paczkę już podczas jej otwierania nozdrza kusił specyficzny owocowy zapach... taki jagodowo - bananowy z nutką drzewa. 
Łukasz Łuczaj twierdzi,  że jest to zapach podobny do czarnej porzeczki. 
Myślę, że jak,, wymieszacie,, sobie te zapachy to poczujecie zapach czeremchy ;) 
Owoce pachną jeszcze intensywniej w zamrażarce chociaż są w zamkniętym pojemniku. Dla osób ceniących sobie zmysł węchu jest to zapach przynajmniej intrygujący. Dacie wiarę, że otwieram zamrażarkę by,, wciągnąć niucha,, tegoż zapachu...? :D 


Owoce czeremchy to taka mini czereśnia wieklości grochu z małą pestką w środku; smakują podobnie choć bardziej wytrawnie. Można je jeść na surowo ale przede wszystkim są idealne na przetwory.  I tu uwaga!  Owoce z dodatkiem cukru jak i sama tarta w moim odczuciu smakują jakby dodano do nich kakao lub gorzką czekoladę. Owoce czeremchy mają właściwości odżywcze i lecznicze: przeciwkaszlowe, wykrztuśne, krwiotwórcze, moczopędne i odtruwające.  Podobno drzewo czeremchy jest idealne do wędzenia mięs: nadaje im zapach i fajny kolor. W Polsce mamy dwa rodzaje drzew czeremchowych: czeremchę pospolitą i amerykańską, oba wydają jadalne owoce. Drzew poszukujemy na obrzeżach lasów, na działkach lub kupujemy owoce od osób sprzedających je na nalewki i przetwory.



Długo myślałam co zrobić z kilograma owoców czeremchy, które kupiłam. Możliwości się mnożyły wraz ze zgłębianiem tematu: sok, nalewka, dżem, kisiel, kompot, konfitura ....
na początek postanowiłam zrobić coś do zjedzenia na ,,tu i teraz,, i padło na  tartę z czeremchą według Łukasza Łuczaja Jestem przekonana że będę wracac do tego owocu każdego roku.... też kiedyś spróbujcie ;) 



TARTA Z CZEREMCHĄ 

30 dkg mąki 
15 dkg masła
żółtko,  szczypta soli 

1/2 kg owoców czeremchy 
10 dkg brązowego cukru 
- można dodać odrobinkę więcej jeśli uznacie że to konieczne

* do przecieru dodałam,, na wszelki wypadek,, 3 łyżeczki mąki ziemiaczanej 

Z mąki, masła, żółtka i odrobiny zimnej wody wyrobić szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i dać na godzinę do lodówki. 

Owoce czeremchy zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Jeśli są mrożone najpierw rozmrozić.  Po tym czasie przetrzeć przez durszlak tak by pozbyć się pestek.

Ciasto rozwałkować i wylepić nim nasmarowaną i posypaną mąką formę.   Nakłuć widelcem,  można obciążyć suchą fasolą.  Piec w 200 stopniach C przez 15 minut.  Usunąć ew. obciążenie i napełnić pulpą z czeremchy.  Piec 20-30  minut w temp. 180 stopni na złotobrązowo.  


Idealna z kleksem jogurtu / śmietany z wanilią. 
Smacznego.... 

Dodaję do jesiennej akcji :
Jesienne słodkości!


21 komentarzy:

  1. bardzo ją lubię i mam na działce kilka krzków/drzew zazwyczaj robie nalewki ale Twoja tarta bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdraszczam swojej czeremchy ;) nalewkę zrobię pewnie w przyszłym roku... a tartę polecam :)

      Usuń
  2. Filmu nawet nie kojarzymy i dałybyśmy wiele aby spróbować takiej oryginalnej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Film jest już dość stary... bodaj 2007 rok... no i specyficzny chociaż nie tak jak ,, Pachnidło,, - a to już klasyk!
      Warto obejrzeć ;) Podobnie jak,, zapolować,, na czeremchę by spróbować tarty :D

      Usuń
  3. nie przypuszczałabym, że to jadalne ...
    Ciekawe odwołanie do filmu :) - dowiedziałam się dzięki Tobie czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dziękuję, miło mi :) zapraszam częściej zatem...

      Usuń
  4. Nie jadłam w wypiekach. ale na surowo i owszem zarosło nią u mnie kawał lasu. Może warto wybrać się na zbiory? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty to masz szczęście Elu ;) ja musiałam dokonać zakupu...

      Usuń
  5. nie wiedziałam, że owoce są jadalne. Aż strach pomyśleć, ile smaku mnie przez to ominęło... ciekawe czy jeszcze są na drzewach...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy są to pewnie zależy od regionu kraju i żarłoczności ptaków, które ją uwielbiają ;) będzie za rok :)

      Usuń
  6. Jaki ciekawy przepis i pomysł na tartę, podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo jesiennie i smacznie:)
    ściskam kochana cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  8. Lal! totalny czad! wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłędnie wygląda ! Częstuję się :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Łał, czeremcha....no takiego cuda to jeszcze nie jadłam;))) świetny pomysł:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Zastanawiam się jak smakuje i pachnie czeremcha od kilku lat, czyli właśnie odkąd pierwszy raz obejrzałam Jasminum:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to jednkak ktoś oglądał :) zapach kwiatów gdzieś tam pamiętałam z dzieciństwa ale już owoce wtedy raczej uważano za trujące... Jak zobaczyłam, że są w sprzedaży nie wahałam się ani chwili :)

      Usuń
  12. pamiętam jak kiedyś u mnie na podwórku rosły takie dwa spore drzewa.Babcia nie pozwalała bawić się tymi owocami,bo podobne trujące. A my i tak zawsze się tam kręciliśmy..Po jakimś czasie drzewa ściął dziadek.i dopiero teraz dowiedziałam się co to właściwie było :D

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger