ZAKWAS Z BURAKÓW
NA BARSZCZ I DO PICIA
1 kg niedużych buraków
- najlepiej tych ekologicznych
1 łyżka soli morskiej
4 liście laurowe EcoBlik
5 sztuk ziela angielskiego EcoBlik
kilka ziarenek czarnego pieprzu EcoBlik
5 ząbków czosnku
ok. 2,5 - 3 litry przegotowanej, ciepłej wody
Opcjonalnie i do wyboru:
1/4 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki kopru włoskiego,
1/2 łyżeczki kminku,
sok z 1/2 cytryny,
2 plastry cebuli,
jabłko pokrojone w kostkę,
kawałek chrzanu,
kromka razowego chleba - tylko na zakwasie *
W zależności od w.w dodatków za każdym razem możemy uzyskać nieco inny smak zakwasu, co ma szczególne znaczenie w przypadku, gdy będziemy się nim delektować codziennie, dla zdrowotności ;)
Buraki obrać i pokroić na małe kawałki.
Do wody dodać sól, wymieszać. Do sporego szklanego słoja lub naczynia glinianego włożyć pokrojone buraki, przyprawy, czosnek i ew. dodatki opcjonalne.
Jeśli używamy chleba to dajemy go na wierzch. Zalać wodą tak by ta przykryła nam zawartość słoja. Słój przykryć gazą lub cienką lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Normalnym zjawiskiem jest pojawienie się na zakwasie,, pianki,, w dniu 2, 3 i nie jest konieczne jej usuwanie. Nie powinna się natomiast pojawić na zakwasie pleśń. Zakwas mieszamy codziennie drewnianą czystą łyżką. Po 5 dniach zakwas powinien być gotowy, ale można odstawić go na kolejne 2-3 dni wtedy będzie mocniejszy.
Gotowy kwas powinien być klarowny i rubinowoczerwony.
Zlać go do butelek, można przechwywać w lodówce nawet przez miesiąc.
Buraki z kwasu buraczanego można zużyć np. do sałatek.
* ważne by dodawany chleb był chlebem bez ulepszaczy tylko na zakwasie, jeśli nie mamy pewności czy taki posiadamy lepiej go nie dodawać bo może nam zepsuć cały zakwas. Bez dodatku chleba zakwas buraczany również się uda.
Smacznego....
Czytałam już kiedyś o walorach zdrowotnych takiego zakwasu buraczanego i jak dotychczas nie zrobiłam go wyłącznie przez lenistwo. Ale może to przełamię, w każdym razie link do tego posta zapisałam :-)
OdpowiedzUsuńZawsze warto spróbować :)
UsuńBędzie pyszny barszczyk :-) taki domowy jest najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńAle będzie pyszny barszczyk:)
OdpowiedzUsuńściskam
Taki barszczyk na zakwasie musi smakować wybornie :D Póki co my musimy się zadowolić zwykłym wywarem z buraków i innych warzyw ;)
OdpowiedzUsuńTeż pysznie i zdrowo :)
Usuńooo jak on będzie cudnie smakować :)
OdpowiedzUsuńAaa... lecę robić buraki mam już tydzień i jeszcze nie zdążyłam zakwasić. Masakra z tym czasem u mnie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj tak, czasu przed świętami jest za mało ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńOj taki zakwas do barszczyku zawsze się przyda :)
OdpowiedzUsuńNo dobra idę zlać mój zakwas!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńtaki domowy najlepszy :) a jaki barszczyk póżniej pyszny :)
OdpowiedzUsuńO widzę Olcia że święta się skradają :))
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy, przyda się przepis :)
OdpowiedzUsuńMój już też gotowy ;)
OdpowiedzUsuńSmak barszczu z domowego zakwasu jest o niebo lepszy, niż jeśli użyjemy zakwasu ze sklepu. Masz rację, szklaneczka takiego napoju codziennie i człowiek zdrów jak ryba :)
OdpowiedzUsuńMam sporo ekologicznych buraków i mam właśnie zamiar zrobić sobie taką długą kurację zakwasem z buraków :)
UsuńPrzepis obowiązkowo do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńCo nie wejdę na jakiegoś bloga to zakwas z buraków. Kocham ten przedświąteczny szał na tradycyjne potrawy :D
OdpowiedzUsuńTaki czas ;)
UsuńObowiązkowo!I niech będzie na zdrowie! :)
OdpowiedzUsuńThe post is so wondeful! I love it so much:)
OdpowiedzUsuńirenethayer.com
Mój pierwszy samodzielnie zakwas wyszedł tego roku:) Juz dziś składam życzenia wspaniałych pachnących świat i cudownego nastoju :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie w tej butelce:)
OdpowiedzUsuńشركة مكافحة حشرات
OdpowiedzUsuńمكافحة حشرات