CIASTO:
150 g mąki pełnoziarnistej
75 g mielonych orzechów laskowych
120 g zimnego masła
1 jajko
solidna szczypta soli
Posiekać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę.
NADZIENIE
600 g młodej kapusty
łyżka oleju
100 ml wywaru z warzyw
500 g białych szparagów
4 jajka
200 g kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
skórka z 1/2 cytryny
100 g startego na grubych oczkach sera np. emantaler
mielony kminek, sól i pieprz do smaku
40 g posiekanych orzechów laskowych do posypania wierzchu
Kapustę opłukać i pokroić na kawałki. Przesmażyć na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem. Dolać wywar i dusić pod przykryciem 10 minut.
Odparować nadmiar płynu. Ostudzić.
Szparagi oczyścić ( usunąć zdrewniałe końcówki, obrać) gotować w osolonej wodzie ok.10 minut. Osączyć z wody.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni opcja góra /dół
Formę 25x25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przenieść do formy, uformować brzegi dość wysokie, ok. 4 cm. Piec 10 minut.
Jajka zmiksować ze śmietaną, skórką cytryny, serem, koperkiem.
Doprawić solą, pieprzem, kminkiem. Dodać kapustę.
Masę wyłożyć na podpieczony spód, położyć na wierzchu szparagi, posypać orzechami. Piec 40-45 minut na złotobrązowo.
Kroić po przestudzeniu.
Smacznego...
Taką tartą można wybaczyć wszystko!! :D Genialny pomysł na dodanie orzechów laskowych do ciasta :D
OdpowiedzUsuńChodzą za mną szparagi ostatnio i tak właśnie kombinowałam co by tu dobrego z nich wymodzić :) Super trafiłaś z tą tartą, sezon szparagowy w pełni :) Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńPiękna! :) Jakie ciekawe połączenie kapusty i szparagów, i jeszcze do tego te orzeszki - super! :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa wiosna na talerzu. super :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Super pomysł. To ja się wpraszam na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńkapusta i szparagi w dodatku orzechy,to musi być pyszne !
OdpowiedzUsuńTwoja tarta urzekła mnie w całości ,zaczynając od orzechowego spodu na pysznym farszu kończąc .Och,chcę!.
OdpowiedzUsuńUjmę to tak nie jestem fanką szparagów, wolę szpinak :) Pozdrawiam Olusia
OdpowiedzUsuńTeż go lubię :)
UsuńPrezentuje się wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńPyszny duet szparagi i młoda kapusta :)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się tartą, bo wygląda niesamowicie:)
OdpowiedzUsuńmiłego i słonecznego weekendu:)
Wygląda cudownie i w 100% trafia w moje smaki :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Przepyszny smak, spód orzechowy skradłby moje podniebienie :))
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAjajaj. Wygląda tak dobrze :D
OdpowiedzUsuńKocham szparagi
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie, a najbardziej mi się podoba dodatek orzechów ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie, a najbardziej mi się podoba dodatek orzechów ;)
OdpowiedzUsuńchętnie zrobię taką tartę:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Wiosennie:)
OdpowiedzUsuńMniam, wspaniała sezonowa tarta:)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie intrygujące połączenie :) Będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuń