piątek, 13 maja 2016

TARTA Z MŁODĄ KAPUSTĄ I SZPARAGAMI

Witajcie :) trochę mnie nie było więc w ramach przeprosin zapraszam na pysznie sezonową tartę: szparagi i młoda kapucha w roli głównej :)



TARTA Z MŁODĄ KAPUSTĄ I SZPARAGAMI 

CIASTO: 
150 g mąki pełnoziarnistej 
75 g mielonych orzechów laskowych 
120 g zimnego masła 
1 jajko
solidna szczypta soli 

Posiekać wszystkie składniki i zagnieść ciasto.  Uformować w kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę.




NADZIENIE 
600 g młodej kapusty 
łyżka oleju
100 ml wywaru z warzyw 
500 g białych szparagów 
4 jajka 
200 g kwaśnej śmietany 
2 łyżki posiekanego koperku
skórka z 1/2 cytryny 
100 g startego na grubych oczkach sera np. emantaler
mielony kminek, sól i pieprz do smaku 
40 g posiekanych orzechów laskowych do posypania wierzchu 




Kapustę opłukać i pokroić na kawałki. Przesmażyć na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem. Dolać wywar i dusić pod przykryciem 10 minut.
Odparować nadmiar płynu. Ostudzić.
Szparagi oczyścić ( usunąć zdrewniałe końcówki, obrać) gotować w osolonej wodzie ok.10 minut. Osączyć z wody.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni opcja góra /dół
Formę 25x25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przenieść do formy, uformować brzegi dość wysokie, ok. 4 cm. Piec 10 minut.
Jajka zmiksować ze śmietaną, skórką cytryny, serem, koperkiem.
Doprawić solą, pieprzem, kminkiem. Dodać kapustę.
Masę wyłożyć na podpieczony spód, położyć na wierzchu szparagi, posypać orzechami. Piec 40-45  minut na złotobrązowo.
Kroić po przestudzeniu.


Smacznego...


24 komentarze:

  1. Taką tartą można wybaczyć wszystko!! :D Genialny pomysł na dodanie orzechów laskowych do ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzą za mną szparagi ostatnio i tak właśnie kombinowałam co by tu dobrego z nich wymodzić :) Super trafiłaś z tą tartą, sezon szparagowy w pełni :) Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna! :) Jakie ciekawe połączenie kapusty i szparagów, i jeszcze do tego te orzeszki - super! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwa wiosna na talerzu. super :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł. To ja się wpraszam na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. kapusta i szparagi w dodatku orzechy,to musi być pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoja tarta urzekła mnie w całości ,zaczynając od orzechowego spodu na pysznym farszu kończąc .Och,chcę!.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ujmę to tak nie jestem fanką szparagów, wolę szpinak :) Pozdrawiam Olusia

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny duet szparagi i młoda kapusta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Częstuję się tartą, bo wygląda niesamowicie:)
    miłego i słonecznego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudownie i w 100% trafia w moje smaki :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszny smak, spód orzechowy skradłby moje podniebienie :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ajajaj. Wygląda tak dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bajecznie, a najbardziej mi się podoba dodatek orzechów ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bajecznie, a najbardziej mi się podoba dodatek orzechów ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. chętnie zrobię taką tartę:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo apetycznie. Wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam, wspaniała sezonowa tarta:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Niesamowicie intrygujące połączenie :) Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger