Oczywiście wygląd to nie wszystko ;) Ten pieprz z jednej strony charakteryzuje się nutą słodkiego posmaku o zapachu delikatnie pieprzowym z nutką kwiatową, drewna i cynamonu. Całe ziarna w odróżnieniu od czarnego pieprzu można wąchać bez obaw i z niekłamaną przyjemnością dla nosa :) Jednakże ostrość pieprzu długiego jest już bardziej intensywna niż w pieprzu czarnym, zdecydowanie im dłużej gotowany tymbardziej tę ostrość objawia.
Idealny do bulionów, marynat, kompotów, dań słodko - kwaśnyvh, jednogarnkowych, mięs: dziczyzny, kaczki, gęsi, dań mięsno owocowych, owocowych, serów i czeeekolady :) Można go rozcierać w moździerzu, pokroić lub zemleć w młynku. Do marynat słoikowych może być dodawany w całości.
Tym, którzy jeszcze nie znają, polecam!
Wprowadzi nowy smaczek do dań, wypieków i deserów ;)
Dostępny w sklepach internetowych, ja znalazłam w zwykłym markecie.
A cóż to takiego? Wygląda troszkę jak szyszki. Nie znam go (albo przynajmniej tak mi się zdaję). Lubię nowe smaczki w daniach, więc jestem jak najbardziej zainteresowana. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńAle fajny :) Nie słyszałam o takiej odmianie pieprzu a fajnie wygląda.
OdpowiedzUsuńKiedyś czytałam gdzieś w sieci o nim a jakiś czas temu objawił mi się w swykłym markiecie wiec nie mogłam przejść obojętnie ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńpierwszy raz widzę na oczy,wygląda ciekawie
OdpowiedzUsuńWygląda jak szyszki sosny, a to ciekawostka :)
OdpowiedzUsuńMasz rację Małgosiu, takie a'la sosnowe,, paluszki,, ;)
Usuńzaskoczenie pełne:) nawet nie wiedziałam że taki istnieje;)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo ciekawy pieprz! Ciekawa jestem jego smaku :)
OdpowiedzUsuńGdy go widziałam po raz pierwszy myślałam że to zasuszone sosnowe pędy. Daje wiele możliwości, ja osobiście lubię wrzucić do oleju, i mamy taki smakowy. Dla mnie rewelacja. :)
OdpowiedzUsuńMasz rację z tymi pędami ;) no i super pomysł na dodanie go do oliwy. Konecznie muszę upolować też krótszą wersję tego pieprzu 1-2 cm pachnie kakao i czekoladą :D niestety w Pl nie widziałam :(
UsuńAleż egzotyczne cudowności :) Takie łupy są najfajniejsze :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, pierwszy raz widzę:)
OdpowiedzUsuńWygląda super, na pewno fajnie wzbogaca smak dań :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, na pewno fajnie wzbogaca smak dań :)
OdpowiedzUsuńSuper, nigdy takiego nie widziałam :-)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda naprawdę oryginalnie :) Zaciekawiłaś nas!
OdpowiedzUsuńMa fajny szyszkowaty kształt :) ciekawi mnie też smak :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę taki pieprze, jestem pod wrażeniem :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie widziałam takiego pieprzu. Koniecznie muszę się za nim rozejrzeć :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe :) takiego pieprzu jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze skojarzenie - czy to szyszki? :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę taki pieprz, jestem ciekawa jak marynaty z nim smakują :)