wtorek, 12 lipca 2016

CZARNA PORZECZKA, MARCEPAN, GORZKA CZEKOLADA

Witajcie :) wreszcie się ogarnełam troszkę i wpadam z szybkim przepisem na dżem z czarnej porzeczki. Bardzo ciekawe smakowo połączenie, idealne dla łasuchów ;)




DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI, MARCEPANU I GORZKIEJ CZEKOLADY 
1 kg. czarnej porzeczki 
1/2 kg cukru żelującego 2:1 ***
100 g marcepanu
50 g gorzkiej czekolady 70 % 

Odszypułkowane porzeczki można zmiksować jeśli chcemy idealnie gładką konsystencję ale nie jest to koniecznie.  
Mieszamy porzeczki z cukrem żelującym lekko je rozgniatając np. tłuczkiem oraz dodajemy pokruszony marcepan. 
Mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3-4 minuty.
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. 
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. 



* jeśli wolicie ograniczyć cukier a nadal zależy wam na szybkim dżemiku można użyć zamiast cukru żelującego 1 opakowanie dżemiksu 3:1 i 300 g cukru.  Jeśli porzeczki nie są zbyt kwaśne można sobie pozwolić na niskosłodzony dżem. 
** jeśli jesteście przeciwnikami cukrów żelujących w każdej postaci wystarczy podgotować porzeczki na tyle długo by je odparować  z ilością cukru według swoich upodobań a następnie dodać marcepan i czekoladę.  Oba składniki również trochę zagęszczą  dżemik. 



Smacznego...

35 komentarzy:

  1. Uwielbiam porzeczki i zawsze robię z nich dżem, ciekawa jestem smaku z marcepanem i czekoladą, musi być pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie inaczej niż sama porzeczka, polecam spróbować ;)

      Usuń
  2. Z czarnej porzeczki to ulubiony dżem naszego taty i jesteśmy bardzo ciekawe jak taka nowa wersja by mu zasmakowała :D My jesteśmy pewne, że dla nas byłby idealny do deserów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do deserów i... do wyjadania ze słoika :D bo to takie owocowe a'la masełko vel krem ;D

      Usuń
    2. Pewnie jeszcze wylizałybyśmy słoiczek od środka :D

      Usuń
  3. Połączenie wręcz idealne... pycha:)
    uściski wakacyjne dla Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mój ulubiony dżemior ,takie połączenie musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na surowo czarnej nie zjem, ale już w dżemach konfiturach zjem i to chętnie. Twój Ola zestaw smakowy bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O ile za marcepanem nie przepadam, o tyle z chęcią bym spróbowała, bo te smaki mnie kuszą. Dżemik musi być bardzo dobry, choć nieco nietypowy. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię nietypowe dżemiki... pewnie dlatego że przez lata jadłam te typowe, tradycyjne,, jak u mamy,, ;) czas na odmianę i nowe smaki :) pozdrawiam!
      Ps. Marcepan może być domowy ;)

      Usuń
  7. Może zakamuflowany z porzeczce polubiłabym w końcu marcepan;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiem jak można nie lubić marcepanu...toż to migdały przecież :D

      Usuń
  8. Zaintrygowałaś mnie takim połączeniem... chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny dżem, świetne połączenie. Ciekawa jestem jego smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, bardzo mnie zaciekawił Twój dżem, pychota.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawie przełamałaś smak czarnej porzeczki....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. patrząc na zdjęcie główne, myślałam, że powstanie z tego tabliczka czekolady, a tutaj dżem :) z chęcią bym spróbowała, fajne połączenie składników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tabliczka czekolady powiadasz..? To dopiero wyzwanie! ;) Niemniej ten,,zwykły,, dżem też zasługuje na chwilkę uwagi :)

      Usuń
  13. Ja też patrząc na zdjęcie pomyslałam o jakimś deserze nie o dżemie, ale bardzo mnie ten przepis zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sorki za tę zmyłkę ;) gdyby na fotce był słoik jak przystało na dżemior to wszystko pewnie byłoby jasne...kto wie, może wtedy byś nie zajrzała na bloga a tak,dzięki za wizytę :D

      Usuń
  14. bardzo ciekawy dobór składników, smakować musi nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam dżem z czarnej porzeczki, w dodatku taki domowy ekstra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację domowy najlepszy! Jeśli jeszcze mamy trochę czasu na dłuższe mieszanie w garnku to powstanie pyszne cudeńko bez konserwantów ;)

      Usuń
  16. wspaniałości, cudne wspaniałości <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam te twoje bajeczne słoikowe połączenia ! Jem oczami, zwłaszcza, ze ostatnio mam ogromne zapotrzebowanie na porzeczkę - wyjadłam już swój zapas konfitur porzeczkowych, teraz czekam na nową dostawę od mamy i teściowej... :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ruda dzięki ;) to prawda, że dżemy z czarej porzeczki uzależniają... no już to połączenie z marcepanem i czekoladą jak dla mnie to wymaga spiżarki zamykanej na kłódkę :D dobrze masz, że zapasy przetworów do ciebie spływają ze wszystkich stron ;) no ale w tym roku pewnie nie będziesz,miała czasu na twory przetwory ;)

      Usuń
  18. Ciekawy pomysł :)
    Też się muszę zabrać za dżem z porzeczek, ale bez takich dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciekawy pomysł :)
    Też się muszę zabrać za dżem z porzeczek, ale bez takich dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaaa... to nie wiesz co tracisz ;) Miłego słoikowania :D

      Usuń
  20. ja to bym chciała spróbować naleśników z takim dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! I to jest dobre połączenie ;) wpadaj, nasmażymy ;)

      Usuń
  21. To zdecydowanie coś dla mnie! Niesamowicie kuszące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger