czwartek, 27 lipca 2017

BUDYŃ Z MĄKI TEFF

Witajcie :) bardzo lubię poznawać nowe produkty, chociażby taka mąka. Można dostać zawrotu głowy ile jest jej różnych wcieleń które mogą urozmaicić naszą kuchnię w nowe, zdrowe smaki. Dzisiaj w mojej kuchni mąka teff z której powstał budyń, pudding, coś w rodzaju czekoladowego kremu. Fajny, słodki, wyrazisty deser, już niewielka ilość zaspokoi smaka na coś słodkiego. Zapraszam.





BUDYŃ TEFF 
1 cześć *  mąki teff
użyłam tej ze StraganZdrowia.pl
3 części dowolnego mleka
wybrane przyprawy:
cynamon (1 łyżeczka) kardamon (1/2 łyżeczki)
galka muszkatołowa lub kwiat gałki ( 1/4 łyżeczki)
galangal, bertram ( spora szczypta)
1 cukier waniliowy lub łyżeczka sproszkowanej wanili
5-6  łyżeczek kakao
szczypta soli
cukier kokosowy lub ksylitol do smaku

Do podania np. maliny i ziarno kakaowca.
* u mnie odmierzana filiżanką



Mąkę mieszamy z kakao i przyprawami. Wsypujemy do zimnego mleka i dokładnie rozrabiamy by nie było grudek. Rondelek z wymieszaną zawartością stawiamy na niewielkim gazie i powoli podgrzewamy mieszajac cały czas dokładnie do czasu aż masa zacznie gęstnieć. W tym czasie dodajemy cukier kokosowy lub ksylitol do smaku, mieszając gotujemy ok 2 minut.



Gotowy budyń rozlewamy do niewielkich miseczek lub słoiczków. Mnie najlepiej smakuje na zimno z lodówki np. ze sporą ilością malin. W słoiczkach może postać w lodówce 2,3 dni. Ponieważ mąka teff zawiera sporo białka będzie to też idealna przekąska po treningu, uff wielkie słowo ;) Smacznego!




Mąka teff to bezglutenowa mąka z teffu/miłki abisyńskiej, bardzo starego i zdrowego zboża pochodzącego z Etiopii. Zawiera szereg witamin i wiele cennych składników t.j błonnik, białko, żelazo, wapń, kwas foliowy. Zapobiega niedokrwistości, osteoporozie, miażdżycy i cukrzycy. Ma raczej neutralny smak, chociaż jak dla mnie nieco orzechowy i słodkawy. Idealna do deserów, wypieków słodkich i wytrawnych, zagęszczania potraw i pieczenia chleba. Myślę, że zostanie ze mną na dłużej. Dostępne jest również samo ziarno teff oraz płatki teff których też konieczne chcę spróbować ;)

20 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam połączenie malin z kakao. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaciekawiłaś mnie bardzo tą mąką i tym pysznym budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej propozycji nie znam, ale wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam już o tej mące, ale nigdzie nie widziałam. Jak zobaczę, z pewnością się skuszę :)
    A deserek jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio ta mąką zrobiła się popularna, a ja wciąć nie wiem co to teff:P

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak widzę taki budyń to aż mi ślinka cieknie!
    Mniam - to dopiero muszą być wspaniałości.
    Z chęcią bym spróbowała.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z dodatkiem malin to masz mnie, uwielbiam budyń i tak mi przypomniałaś, że dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz widzę taką mąkę☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować do ciast , placuszków, chleba ;)

      Usuń
  9. Do tej mąki przymierzamy się już od dawna :D W końcu musimy ją kupić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No no warto się z nią poznać bliżej ;)

      Usuń
  10. Zarówno płatki teff, jak i mąka są mi obce - choć widziałam je w sklepie, to zawsze traktowałam jako coś egzotycznego, z czym nie wiem, czy umiałabym sobie poradzić w kuchni :) Ale ten budyń wygląda naprawdę apetycznie - zwłaszcza, że jest kakaowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eee tam nie umiałabyś ;) mąka to mąka, do placuszków, naleśników, ciast. Płatki śniadaniowo a samo ziarno obiadowo pewnie ;D jak kasza czy ryż... tych ostatnich wcieleń teffu sama jestem ciekawa ;)

      Usuń
  11. Konsystencję ma cudowną, a do tego idealny kolor :)
    Mąkę z teff używałam głównie do placków, ale jak kupię ponownie, na pewno zrobię taki budyń :D

    OdpowiedzUsuń
  12. nie miałam pojęcia ,że jest taka mąka,budyń może być bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie znam tej mąki, chyba nigdy wcześniej nie spotkałam się z taką nazwą. Budyń wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do pozostawienia komentarza.
- pozytywny komentarz to miód lany na me serce, negatywny to łyżka dziegciu do porannej herbaty ...
Za wszystkie z góry dziękuję.

Copyright © 2014 Kulinarne zapiski , Blogger