1 cześć * mąki teff
użyłam tej ze StraganZdrowia.pl
3 części dowolnego mleka
wybrane przyprawy:
cynamon (1 łyżeczka) kardamon (1/2 łyżeczki)
galka muszkatołowa lub kwiat gałki ( 1/4 łyżeczki)
galangal, bertram ( spora szczypta)
1 cukier waniliowy lub łyżeczka sproszkowanej wanili
5-6 łyżeczek kakao
szczypta soli
cukier kokosowy lub ksylitol do smaku
Do podania np. maliny i ziarno kakaowca.
* u mnie odmierzana filiżanką
Mąkę mieszamy z kakao i przyprawami. Wsypujemy do zimnego mleka i dokładnie rozrabiamy by nie było grudek. Rondelek z wymieszaną zawartością stawiamy na niewielkim gazie i powoli podgrzewamy mieszajac cały czas dokładnie do czasu aż masa zacznie gęstnieć. W tym czasie dodajemy cukier kokosowy lub ksylitol do smaku, mieszając gotujemy ok 2 minut.
Gotowy budyń rozlewamy do niewielkich miseczek lub słoiczków. Mnie najlepiej smakuje na zimno z lodówki np. ze sporą ilością malin. W słoiczkach może postać w lodówce 2,3 dni. Ponieważ mąka teff zawiera sporo białka będzie to też idealna przekąska po treningu, uff wielkie słowo ;) Smacznego!
Mąka teff to bezglutenowa mąka z teffu/miłki abisyńskiej, bardzo starego i zdrowego zboża pochodzącego z Etiopii. Zawiera szereg witamin i wiele cennych składników t.j błonnik, białko, żelazo, wapń, kwas foliowy. Zapobiega niedokrwistości, osteoporozie, miażdżycy i cukrzycy. Ma raczej neutralny smak, chociaż jak dla mnie nieco orzechowy i słodkawy. Idealna do deserów, wypieków słodkich i wytrawnych, zagęszczania potraw i pieczenia chleba. Myślę, że zostanie ze mną na dłużej. Dostępne jest również samo ziarno teff oraz płatki teff których też konieczne chcę spróbować ;)
Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam połączenie malin z kakao. :)
OdpowiedzUsuńzaciekawiłaś mnie bardzo tą mąką i tym pysznym budyniem :)
OdpowiedzUsuńMąkę polecam do wypieków ;)
UsuńCoś zupełnie nowego :D
OdpowiedzUsuńTakiej propozycji nie znam, ale wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam już o tej mące, ale nigdzie nie widziałam. Jak zobaczę, z pewnością się skuszę :)
OdpowiedzUsuńA deserek jak marzenie :)
Ostatnio ta mąką zrobiła się popularna, a ja wciąć nie wiem co to teff:P
OdpowiedzUsuńWarto ją poznać bliżej ;)
UsuńJak widzę taki budyń to aż mi ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńMniam - to dopiero muszą być wspaniałości.
Z chęcią bym spróbowała.
Pozdrawiam :)
wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem malin to masz mnie, uwielbiam budyń i tak mi przypomniałaś, że dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę taką mąkę☺
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować do ciast , placuszków, chleba ;)
UsuńDo tej mąki przymierzamy się już od dawna :D W końcu musimy ją kupić :)
OdpowiedzUsuńNo no warto się z nią poznać bliżej ;)
UsuńZarówno płatki teff, jak i mąka są mi obce - choć widziałam je w sklepie, to zawsze traktowałam jako coś egzotycznego, z czym nie wiem, czy umiałabym sobie poradzić w kuchni :) Ale ten budyń wygląda naprawdę apetycznie - zwłaszcza, że jest kakaowy!
OdpowiedzUsuńEee tam nie umiałabyś ;) mąka to mąka, do placuszków, naleśników, ciast. Płatki śniadaniowo a samo ziarno obiadowo pewnie ;D jak kasza czy ryż... tych ostatnich wcieleń teffu sama jestem ciekawa ;)
UsuńKonsystencję ma cudowną, a do tego idealny kolor :)
OdpowiedzUsuńMąkę z teff używałam głównie do placków, ale jak kupię ponownie, na pewno zrobię taki budyń :D
nie miałam pojęcia ,że jest taka mąka,budyń może być bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńNie znam tej mąki, chyba nigdy wcześniej nie spotkałam się z taką nazwą. Budyń wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTakich rzeczy jak własnoręcznie robiony budyń to ja jeszcze nie robiłam. W sumie dość często korzystam z mąki https://basiazsercem.pl/ i bardzo chętnie robię różne potrawy mączne. W takim wypadku jak widzę taki budyń na mące to będę musiała go spróbować przyrządzić.
OdpowiedzUsuń